09 Haziran 2016 11:19

ERÜ'de 12 röntgen teknisyeni kanser oldu iddiası

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli, 12 röntgen teknisyeninin troid kanserine yakalandığı iddia edildi.

Paylaş

DHA’nın haberine göre, Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan başvuruda, 12 röntgen teknisyenine hastanenin “Kulak, burun, boğaz” hastalıkları birimine sevk edildiği ve bunlara troid (Troid Papiller CA) kanser teşhisi konulduğu ileri sürüldü. Başvuruda bu teşhise rağmen İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından herhangi bir inceleme yapılmadığına ve hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekilerek şöyle denildi: “Radyasyon doz ölçümlerinin mevzuata uygun olarak yapılmadığı, birimde meslek hastalığına sebep olabilecek ortamın bulunduğu sabittir. Zira 12 personelin aynı hastalığa yakalanması bu durumu ortaya koymaktadır. Ancak konuya ilişkin olarak hiçbir adım atılmamış hiçbir önlem alınmamıştır.”

Sendika, ERÜ Hastanesi’ndeki 12 röntgen teknisyenine konulan kanser teşhisi nedenlerinin incelenmesi amacıyla kuruma bir müfettiş gönderilmesi, durumun araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için gereğinin yapılması istendi.

KAHVECİ: GEREKLİ ÖNLEMLER BİR TÜRLÜ ALINMIYOR

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci şöyle konuştu: “12 röntgen teknisyenimizin çalışma şartları nedeniyle troid kanserine yakalanması sağlık kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliğinin halini anlatmaya yeterlidir. Ne yazık ki sağlık çalışanlarının sağlığı önemsenmiyor. Gerekli önlemler bir türlü alınmıyor. Çalışma ortamlarının oluşturulmasında ve çalışanların sağlığının korunmasında hassas davranılmıyor. Umarız ki Çalışma Bakanlığı bu konuda gerekli hassasiyeti gösterir ve yaşanan bu durumun hesabı sorulur.”

Evrensel’in görüştüğü hastaneden bir sağlık çalışanı, “Mevcut durumla ilgili hastane yönetimi röntgen bölümünde çalışanlara bir açıklama yapmazken, ilgili personel ise korkulu bir bekleyiş içinde” dedi. 

TROİD KORUYUCUSU KULLANILMIYORSA RİSK VAR

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Tamer Kaya, 12 röntgen teknisyeninin troid kanserine yakalandığına dair çıkan haberlerin ardından ilgili birimle görüşmek üzere Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Bölümü’nü aradığını ancak ulaşamadığını ifade etti. Radyasyonun kanser yapıcı etkisinin bulunduğunu belirten Kaya, “Troid dokusu kanser hücrelerinin büyümesi açısından en hassas yerdir. Dolayısıyla çalışma sırasında troid koruyucu kullanılması gerekiyor” dedi. Çalışanların genellikle bir engel arkasında röntgen çektikleri bilgisini veren Kaya, “12 çalışanın da troid kanseri olmasının sebebinin radyasyonla ilgili olduğunu söyleyebilmek için hepsinin anjiyoda çalışıyor olması gerekir. Çünkü anjiyo sırasında teknisyen engelin arkasında olmuyor, hasta ile birlikte odaya giriyor. Hasta ile odaya girdiği zaman çekim sırasında troid koruyucu kullanmıyorsa troid kanseri olma riski yüksek” şeklinde konuştu. Bu gibi çalışma alanlarında eğitim ve bilimin önemin değinen Kaya, bunların yanı sıra röntgen fizibilite ve radyasyon fizikçisi görevlilerin ayrıca istihdam edilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Kaya, troid kanserine yakalandığı öne sürülen 12 röntgen teknisyeninin aynı anda hastalanmış olmalarının da mümkün olmadığına değindi.

‘GÜNLÜK 50-100 ARASI HASTA BAKILIYOR’

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Kayseri Başkanı Orhan Karakaya: Fakültede çalışan üyelerimizden aldığımız bilgiye göre iki kişide Tiroid Kanseri tespit edilirken diğer kişilerin test sonucunda nodül; yani kanser başlangıcı tespit edildiği iddia edilmektedir. Erciyes Üniversitesi yönetimi Atom Enerji Kurumu’yla yaptığı anlaşmaları yeniden gözden geçirmeli, varsa bir hatanın bu anlaşmada olduğu bilinmelidir. Herhangi bir olay olduğunda dillerinden Avrupa’yı düşürmeyenler, teknik ve çalışma koşullarını da Avrupa standartlarına uygun hale getirseler bu sıkıntılar olmaz ya da bu kadar olmaz. Avrupa standartlarına göre bu bölümde çalışanlar gün içerisinde 20 hastaya bakmaları gerekirken ülkemizde 50 ve 100 arası hastaya bakılıyor. Bu durum hem hasta başvurularına yoğunluk açısından değerlendirmeye açık olduğu gibi aynı zamanda orada çalışanların neden bu durumda olduğunun da ipuçlarını taşımaktadır. Sendikamız bu sorunun çözümü çalışanların hakları için her zaman olduğu gibi takipçisi olacaktır. 

Türk Sağlık Sen Üniversite Temsilcisi Kenan Çil: Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına denetim için gerekli evrakları sendika merkezimiz ulaştırdı. Cihazlarda mı çalışanlarda mı suç var bilemiyoruz. Araştırılması gereken bir kusur olduğu ise çok açık, biz şuan suçluyu tespit etmekten öte ortaya çıkarmak için bir girişimde bulunduk. Buna uygun olarak da merkezimize raporu hazırladık. Takipçisi olacağız. Ortada bir kusur var ise çalışanların tazmin hakkı başta olmak üzere bir daha burada çalışacaklar için aynı sorunun çıkmamasını sağlayacak bir çalışma yürüteceğiz. 

ÖNCEKİ HABER

Midyat saldırısını HPG üstlendi

SONRAKİ HABER

ABB Elektrik işçileri temsilcisine sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa