09 Haziran 2016 11:03

'AKP halk iradesinden vazgeçip tankın gücüne teslim oldu'

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, AKP'nin askere 'dokunulmazlık zırhı' getirecek olan kanun teklifine tepki gösterdi

Paylaş

Hükümetin, suç işleyen askerleri korumak amacıyla getirmeyi planladığı 'askere dokunulmazlık zırhı' içeren kanun teklifine bir tepki de HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'tan geldi. Beştaş, konuya ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 

Ordunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iş birliğine gittiğini söyleyen Beştaş, "Darbe mekaniğini tetikleyen bu işbirliğinin bedelini AKP dahil tüm Türkiye ödeyecek" diye konuştu.

'YARGI BİTİYOR, ASKER SİYASETTE BELİRLEYİCİ OLACAK'

Meclis'in yetkisini askere devrettiğini de ifade eden Beştaş, yargı döneminin bittiğini ve askerin siyasette belirleyici rolde olacağını kaydetti. Beştaş, "Bu yasa ile AKP-Saray iktidarı halk iradesinden vazgeçmiş tankın gücüne teslim olmuştur" ifadesini kullandı. 

Beştaş, şunları söyledi: "Bu aslında şu anda devam eden fiili durumun yasal zemininin oluşturulmasıdır bir anlamda. Şu anda TSK mensupları, emniyet mensuplarının yetkili olduğu alanlarda görev yapmaktadır. Bu tabloda siyaset, parlamento yetkisini askere devrediyor. Askerler, iç harekatlara katılabilecek. Yargı denetimi daraltılmıyor, kalkıyor. Asker siyasette artık belirleyici bir rolde olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri ile hükümetin darbe konusunda anlaşmasıdır. Bu bir darbe anlaşmasıdır. AKP iktidarı askere elini vermişti, şimdi kolu da gidiyor, yakında bütün gövdesi gidecek. Halkın seçtiği milletvekillerine dokunulacak ama askere dokunulamayacak, gözaltına alınamayacak, soruşturma yapılamayacak, bunların hepsinin izin altına alınması sağlanacak." 

Beştaş, "Karanlık günlerin ciddi habercisi olan bir tasarı olarak önümüzde duruyor" dediği tasarının daha çok tartışılacağını kaydetti.

Yine İstanbul'da katıldığı cenaze töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na kurşun atılması sorulan Beştaş, soruya "Bu saldırıyı kınıyoruz. Bu siyasete yapılan darbenin sonuçlarından biridir. Başbakan'ın, milletvekillerinin olduğu ve aranmadan hiç kimsenin alınmaması gereken bir ortamda bunun cereyan etmesi, başlı başına ciddi bir meseledir. Biz kurşun atılmasının halk dilinde ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu bir öldürme tehdididir" sözleriyle yanıt verdi. 

Bir gazetecinin Başbakan Binalı Yıldırım'ın açıklamaların ekseninde 'HDP cephesinden çözüm sürecine yeniden dönüşle ilgili hükümet nezdinde bir girişim oldu mu?' sorusu üzerine ise Beştaş, çözüm sürecinin devam ettirilmesine yönelik iradelerinin çok net olduğunu, eş genel başkanlarının da bu konuda çağrılarının bulunduğunu, bunun aksine özel, farklı görüşmelerin söz konusu olmadığını kaydetti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Antep’te ESP’lilerin tutuklanması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Midyat saldırısını HPG üstlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...