02 Mayıs 2012 09:22

İki asırlık yürüyüş

1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin yürüyüşü, dün yüzlerce ülkede milyonlarca işçinin sesiyle birleşti. Kötü ve güvencesiz çalışma koşullarına, kapitalist sömürü sistemine karşı, işçilerin talepleriyle bir sınıf olarak sokağa çıktıkla

İki asırlık yürüyüş
Paylaş

1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin yürüyüşü, dün yüzlerce ülkede milyonlarca işçinin sesiyle birleşti. Kötü ve güvencesiz çalışma koşullarına, kapitalist sömürü sistemine karşı, işçilerin talepleriyle bir sınıf olarak sokağa çıktıkları iki asırlık bir yürüyüş bu. Çünkü zengin kan emiciler olmadan, doğa ve insan özgürleşebilir, insanlar, ihtiyaçları kadar üretebilir ve hakça bölüşebilirdi.

İşte Paris komününde sokakları zapt eden binlerin, Wall Street’te, Del sol meydanında haykıran gençlerin, “Arap baharı”yla, dikatatörlerle işbirliği içindeki tüccarların yüreğini ağzına getiren yürüyüşün nedeni bu. 1 Mayıs, onursuz ve güvencesiz bir yaşamı, emperyalist savaşları ve tutsaklığı kabul etmeyenlerin, savaş bakanlarına, sermaye iktidarına karşı mücadelelerini birleştirmelerinin ilanıdır. Türkiye’de ve Dünya’da işçiler, gençler, kadınlar daha azını kabul etmeyecekler.

Yani kavga daha yeni başladı!

Dün alanlarda birleşen yüz binler, bugün fabrikalarda, atölyelerde, ne kadar güçlü olduklarını anlatacaklar, taleplerini daha güçlü haykırmanın yollarını arayacaklar, eğitimin ticarileştirilmiş niteliğinin karşısına, parasız, bilimsel, demokratik bir eğitimi koyacaklar. İşçilerin, gençlerin, kadınların kanı üzerinden yükselen bu çarkı devirmek için örgütlenecekler.

Birkaç gün sonra 6 Mayıs’ta 68 gençlik hareketinin önderlerini, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesini ezmek için asanlarla hesaplaşmak için yürüyecekler. 6 Mayıs’ta barış ve demokrasi isteyenler, emperyalizme ve savaşa, kapitalist sömürü sistemine karşı iki asırlık yürüyüşünü sürdürecekler. 6 Mayıs’ın anlamı 1 Mayıs’ta yatar, çünkü darağaçlarında öldürmeye çalıştıkları, işçilerin, emekçilerin, gençlerin birlik, mücadele ve dayanışmasıdır. İşte sermayenin tüm korkusu bundandır.

Türkiye gençliğini 6 Mayıs’ta sermaye hükümeti AKP’nin dayattığı savaş politikalarına, Kürecik’te kurulan ABD güdümlü Füze kalkan üslerine, ABD emperyalizmine ve işbirlikçilerine karşı Denizlerin idamının 40. yılında, emperyalizme ve savaşa karşı; Denizleri anmaya çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Denizlerin bir projesi vardı, Erdal’ın ise partisi

SONRAKİ HABER

Ekonomi gerçekten büyüyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...