09 Haziran 2016 05:53

Vali’den ‘Antep’e sansür

Antep Valisi, kentte IŞİD’le ilgili haberlerin kendilerinin onayından sonra yayınlanmasını istedi.

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

IŞİD tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen saldırılarda Antep bağlantısının ortaya çıkması sonrası valilik kentteki gazetecilere ‘sansür’ önerdi. 

Valilik, 31 Mayıs günü ilk olarak ulusal medya çalışanlarıyla ardından da yerel medyanın tepkisi üzerine medya çalışanlarıyla bir otelde toplantı gerçekleştirdi. Söz konusu toplantıya, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Şeref Çakmak, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Bayır, Antep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, Antep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve ilçe belediye başkanları katıldı. 

Toplantıda Vali Yerlikaya’nın kullandığı ifadeler toplantının IŞİD’in basında yer almaması için medyaya ültimatom verdiği bir toplantıya dönüştü. Bölgeden 3 gazetecinin doğruladığı bilgilere göre Vali Yerlikaya, toplantıda kentte yaşanan olaylarla ilgili valilik açıklaması beklenmeden haber servisi yapılmamasını istedi. Bununla da yetinmeyen Yerlikaya, IŞİD’in saldırılarında Antep kelimesinin kullanılmamasını, örneğin ‘Antep Havaalanı’ yerine ‘havaalanına yakın bir bölge’ ya da ‘Antep sınırı’ demek yerine ‘Karkamış sınırı’ ifadesi kullanmanın daha doğru olacağını söyleyerek gazetecilerin meslek kurallarını dahi hiçe saymasını istedi. Valilik, tüm bunların gerekçesini de kenttin IŞİD ile anılmasını, turist sayısında ciddi düşüşlerin olmasına bağladı. 

Telefonla görüştüğümüz Antep Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muammer Karadeniz toplantının gerçekleştiğini doğrularken, Antep’teki haberlerin çarpıtılarak verildiğini; insanlarda kaygılara endişelere ve toplumsal paniğe yol açtığını, toplantıda tüm haberlerin karşılıklı sohbet ortamında konuşulduğunu iddia etti. Karadeniz “Düşen iki tane roket atar mermisi için Gaziantep Havalimanı bombalandı diye... Yersiz paniğe, endişeye neden oldu. Ve şu anda 1 ay süreyle Sun Express’in Almanya bağlantılı uçak seferleri iptal edildi” dedi. Yayın yasaklarını da savunan Karadeniz “Mahkeme yayın yasağı kararı alıyor, hala boy boy haberler çıkıyor” diye konuştu. 

KONTROL İÇİN WHATSAAP GRUBU KURULDU MU?

Vali Yerlikaya’nın toplantıda basın mensuplarının IŞİD ile ilgili haberler yaparken valilik onayı olmaksızın bu haberleri servis edilmemesini talep ettiği iddia edildi. Bu kapsamda bir whatsaap grubu kurularak, kentteki medya çalışanları bu gruba eklendi. Valinin, gruba dahil edilen medya çalışanlarından IŞİD ile ilgili yapılacak olan haberleri servise koymadan önce bu gruba atmaları, valilikçe kontrol edildikten sonra haberlerin servis edilip edilmeyeceğine karar verildikten sonra yayınlanmasını istediği iddiaları ortaya atıldı. Ancak  İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muammer Karadeniz; gazetecilerin toplantıda “Biz bilgiye ulaşamıyoruz, zamanında bilgi alamıyoruz” dediğini aktararak “O zaman kuralım bir whatsapp grubu. Anında, varsa eğer toplumsal bir olay, haber almayla ilgili bir konu varsa, biz de bilgilendirme yaparız sizde bilgilendirme yaparsınız” diyerek whatsapp’ın kurulduğunu söyledi. Ancak valiliğin haberleri onaylama durumu söz konusu olmadığını belirtti.

‘OLUMSUZ HABER YAPMAYIN’

Antep’te yayın yapan yerel Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Adem Kesenek basına kapalı bir basın toplantısı yapıldığını, toplantıya sadece gazete sahiplerinin birer temsilci olarak katıldığını belirtti. Kesenek “Burada yaptığımız haberlerle ilgili olumsuz haber yapılmamasını söylediler. Bütün bürokratlar ‘Olumsuz haber yapıp da şehrimizi incitmeyelim, ekonomimizi düşürmeyelim, şehrimize zarar veriyorsunuz’ dedi. Biz de yalan haber yazmadığımızı,  kamuoyuyla paylaşmak zorunda olduğumuzu söyledik. Kendileri ‘Şehrimize zarar veriyorsunuz’ dedi” diye konuştu.

Kesenek şöyle devam etti: Toplantıdan birkaç gün önce havaalanı ile Oğuzeli arasına iki tane top mermisi düştü. Biri patladı biri patlamadı. Biz bunu haber yaparken ‘havaalanı yolu üzerinde’ deyince ‘Buradan şehri zedeliyorsunuz’ dediler. ‘Havaalanı yolu üzeri demeseniz Oğuzeli yolu üzeri deseniz daha iyi olur’ dediler. ‘O zaman uçak seferleri iptal olmaz. Yani havaalanını kötülememiş olursunuz’ dediler”  

Kesenek whatsapp grubunun valilik tarafından kurulduğunu ancak orada kişilerin paylaşımda bulunmayacaklarını söyledi. Gruba not düşüldüğünü ve ‘Kesinlikle şahıs olarak paylaşım yapmayacaksınız. Paylaşım yapanları gruptan çıkaracağız’ denildiğini aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi Heyeti'nin Cerattepe raporu

SONRAKİ HABER

IŞİD’in Halep yolu da kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...