09 Haziran 2016 05:04

Bilirkişi Heyeti'nin Cerattepe raporu

Cerattepe'deki altın madeni için ÇED raporunu olumlu bulan bilirkişi heyeti madenin çevreye zararının az olacağını savundu.

Paylaş

Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyeti için daha önce hazırlanan 'ÇED Olumlu' kararını iptal eden Rize İdare Mahkemesi'nin atadığı Bilirkişi heyeti, proje için sunulan yeni ÇED Raporu'nu olumlu buldu. 

Artvin Cerattepe Mevkii'nde, Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır A.Ş.'nin işletmesi planlanan madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan Türkiye'nin en büyük çevre davasında, Rize İdare Mahkemesi'nce atanan bilirkişi heyeti, hazırlanan yeni ÇED raporunu onaylayarak yıkımın önünü açtı. 

Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından 'ÇED Olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015'te bakanlıktan yeniden 'ÇED Olumlu' kararı almıştı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi'nde, ikinci raporun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle davası açmıştı.

Bölgede 14 Mart'ta inceleme yapan heyetin raporu, Rize İdare Mahkemesi'ne ulaştı.

KEŞİF HEYETİNİN RAPORU MAHKEMEYE ULAŞTI

Keşif raporu, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Orman Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Bedri Serdar, Harita Mühendisi Doç.Dr. Fevzi Karslı, İnşaat Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Adem Bayram, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Maden Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Birol Elevli, Ziraat Mühendisi Prof.Dr. Coşkun Gürsel, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Çevre Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Nihal Bektaş ile Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Salim Öncel tarafından hazırlandı.

Mahkemeye ulaşan Bilirkişi keşif raporunda, açık galeri madenciliğinden kapalı galeri madenciliğine geçilmesi ve çıkarılması planlanan cevherin kapalı taşıma kabinli teleferik sistemi ile taşınması halinde çevre zararlarının azalacağı görüşü savunuldu. 

ÇED raporunda, toplam 3 bin 314 adet ağaç kesileceği görüşlerini değerlendiren bilirkişi heyeti, teleferik hattının kurulması ve maden ağzından teleferik hattı arasındaki yolun genişletilmesi ile kesilecek ağaç sayısının raporda belirtilen düzeyde oluşacağına işaret etti.

‘ARAKATLI ÜRETİM YÖNTEMİ HEYELANLARI ÖNLER’

Yıllık 500 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülen madencilik faaliyetleri sırasında heyelan riski oluşacağı yönündeki iddiaları değerlendiren bilirkişi heyeti raporda, madende ara katlı üretim yöntemi kullanılacağı ve cevherin alttan alınıp yukarı doğru sürüldüğü sırada meydana gelen boşlukların dolguyla kapatılacağı göz önüne alındığında, üretim ile eş zamanlı olarak yapılacak dolgu faaliyeti nedeniyle kayaç hareketliliği ve göçüklerin önleneceğini savundu.

‘ENDEMİK BİTKİLER SÖKÜLÜP BAŞKA YERE DİKİLEBİLİR’

Bilirkişi raporunda, yine maden proje sahasında kalan endemik türlerle ilgili değerlendirmeler de yapıldı. Proje alanında kalan Siklamen bitkisinin maden sahası içinde yapılacak kazı ve dolgu çalışmalarından etkilenmemesi için ise toplanarak, yakındaki aynı ekolojik koşullara sahip alanlara taşınıp dikilmesi önerisinde bulunuldu.

‘MADEN SAHASINDA KALİTELİ İÇME SUYUNDAN BAHSEDİLEMEZ’

İçme suyu kaynaklarının kirleneceği endişelerine de değinilen raporda, maden bölgesinde kaliteli su kaynağından söz etmenin mümkün gözükmediğine vurgu yapılarak, ÇED raporunda belirtilen taahhütlere uygun hareket edilmesi ile su kaynaklarının kirlenmeyeceği görüşüne de yer verildi. 

Hazırlanan ÇED raporun onaylanması, başta Artvin halkı olmak üzere çevre savunucularının tepkisine yol açtı. Özellikle sosyal medyada #BilirkişiBilmezArtvinBilir hastag'i ile yapılan yorumlarda Artvin'in tek bilirkişisinin Artvin halkı olduğunun altı çizildi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

ÜNİVDER: Erdoğan üniversite mezunu değil

SONRAKİ HABER

Vali’den ‘Antep’e sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa