09 Haziran 2016 00:56

Tekstil işçileri tepkili: 6 ay geçmeden zammı geri aldılar

Tekstil işçileri hükümetin aylık 100 liralık zorunlu BES (bireysel emeklilik sistemi) kesintisine tepkili.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Tekstil işçileri hükümetin aylık 100 liralık zorunlu BES (bireysel emeklilik sistemi) kesintisine tepkili. Asgari ücrete 300 lira zam sözünün önce asgari geçim indirimi ücretin içine alınarak azaltıldığını, 6 geçmeden zorunlu BES kesintisiyle tamamen ellerinden alınacağını dile getiren işçiler, farklı siyasi görüşlerden olsalar da “Para lazım olunca iktidar gözünü işçinin cebine dikiyor” sözünde birleşiyor. 

Penti Çorap’ta çalışan bir işçi “Demek ki devlet bize değil kendine zam yapmış” diyerek asgari ücrete yapılan zammın geri alınmasına tepki gösterdi. Temmuz ayından itibaren ek vergi dilimine gireceklerini hatırlatan Penti işçisi, bir de BES için 100 lira kesilmesiyle ellerine geçen ücretin 2015 yılı ücretine gerileyeceğine dikkat çekti. 

GÖZLERİNİ İŞÇİNİN CEBİNE DİKTİLER

Ocak ayında yapılan zammın tekrar geri alınmasını “Özelleştirmeler ile her şeyi satan AKP, para bulamayınca gözünü işçinin cebine dikti” diyen bir başka Penti işçisi “Bireysel emeklilik sistemi ile paraları toplayıp önceki fonlar gibi yağmalayacaklar. Hep kendilerini ve patronları düşünüyorlar. Bu işçinin hali ne olacak diyen yok” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

Bir tekstil işçisi “Yağmalanacak para topluyorlar”, başka bir işçi “Patronlara para yetiştirmek için salma salıyorlar” dedi. “Savaş politikaları ve operasyonlar için para gerekli” diyen Kürt kökenli bir işçi ise “Dağ taş bombalanıyor. Buna ses çıkarmayanlar bu paraların da kesilmesine ses çıkarmasın” diyerek operasyonları destekleyenlere tepki gösterdi. 

BORÇ İÇİNDE OLANIN TASARRUFU MU OLUR

“Elimize o kadar çok para geçiyor ki ne yapacağımızı bilmiyoruz. Cebimdeki parayı nasıl kullanacağıma devlet karar veriyor” diyerek yaşanan durumla alay eden bir tekstil işçisi “Cebimdeki paranın hesabından kime ne? Ben zor karnımı doyuruyorum” diye konuştu. Uzun yıllar tekstil fabrikasında çalışan bir işçi ise hemen herkesin kesintilerden haberdar olmaya başladığını aktararak şöyle devam etti: “Herkes yarın ne yapacağım diye düşünüyor. Bizim fabrikada işçiler o kadar sıkıştı ki kıdem tazminatını alıp borçları kapatmanın derdinde. Fabrikada elliden fazla işçi mahkemeye verdi. Bu halde gelip yeni bir sigorta diyorlar. Bu yalan. Borç içinde olanın tasarrufu mu olur? Gözleri bizim cebimizde.”

İŞÇİ SENDİKACILARA DA TEPKİLİ

Grup sözleşmesi içinde olan TEKSİF üyesi işçiler, hükümet kadar sendikacılara da  tepkili. 4 yıllık bir işçi 3 yıllık imzalanan sözleşmenin ilk yılı eline net 100 lira geçeceğini belirterek “Bu para hiç bir derdime çare olmaz” dedi. 6 yıllık bir işçi de 100 liralık zorunlu BES kesintisine dikkat çekerek “Sözleşmeyle hayatımızda hiçbir şeyi değiştirmeyecek” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal yardımlar tasfiye edilecek, halkın cebinden kesilecek

SONRAKİ HABER

İşçiyi kaçak ocaklara mahkum etmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...