09 Haziran 2016 00:54

Munzur Gözeleri piknik alanına döndü

Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan ve 1. derece doğal sit alanı olan Munzur Gözeleri, korunması gerekirken piknik alanı gibi kullanılıyor.

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan ve 1. derece doğal sit alanı olan Munzur Gözeleri, korunması gerekirken piknik alanı gibi kullanılıyor. Dersim Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Girişimi Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, yetkililerin alanda bir an önce önlem almasını istedi. 

Sıkı koruma kuralları uygulanması gereken Munzur Gözeleri aynı zamanda Munzur Suyu’nun da kaynağı. Ancak adeta mesire alanına dönmüş durumda. Ateş yakılarak piknik yapılıyor, atıklar sulara bırakılıyor, onlarca stant açılarak yiyecek, içecek ve kıyafet satılıyor. Alevi inancı için de kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri’ni koruyacak ne bir görevli ne de bir tabela bulunuyor.

‘KORUMA ÖNLEMLERİ UYGULANMIYOR’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Dersim Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Girişimi Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Munzur Gözelerinin doğal sit alanı olmasına rağmen mevzuatta belirtilen koruma önlemlerinin hiç birisinin alınmadığını ifade etti. Munzur Gözelerinin sit alanı olduğuna dair uyarıcı ve tanıtıcı hiçbir levha dahi bulunmadığını söyleyen Yıldırım, “Munzur Gözeleri mesire yeri alanı olarak kullanılıyor. Bu da ciddi tahribata sebebiyet veriyor, çok fazla miktarda insan yasak olmasına rağmen orada piknik yapıyor ve maalesef piknik sonucu arta kalan çeşitli atıklar bölgede kalıyor, toplanmıyor” dedi. 

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK’

Bölgenin korunması yönünde 2012’de suç duyurusunda bulunduklarını ancak önlemlerin alınmadığını, bunun üzerine bu sene tekrar suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Yıldırım, “Özelikle korunması yönünde Dersimlilere çağrı yapıyorum. Munzur Vadisi dünya kültür mirası listesinde olması gerekir. Buranın gelecek kuşaklarda aktarılmasını istiyoruz” dedi.

İNSANLARIN İNSAFINA BIRAKILMIŞ

Yöre insanlarından Ali Haydar Kandil, alanın sadece ziyaret amaçlı kullanılmasını isteyerek, “Eskiden görevliler vardı, şimdi yok. İnsanların insafına bırakılmış. Burası bizim kutsal mekanlarımızdır. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi. Süleyman Koçu da, “Sit alanında bir bitkiye basmak bile suçtur ve sit alanında olmayacak her şey var burada. Burada görevli yok, bizlerin görevli olması gerekiyor” dedi. Yeşil yazı köyü sakinlerinden İbrahim Kaya da, “Burası ibadet yerimiz, burada mum yakıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İki kelimelik derinlik: Derdin incinmesin

SONRAKİ HABER

Sosyal yardımlar tasfiye edilecek, halkın cebinden kesilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...