08 Haziran 2016 12:56

Silopi'de evleri yıkılan insanlara çadır kurmak da yasak

Silopi'de yıkık evlerinin bahçesine çadır kurarak Ramazan ayını geçirmek isteyen ailelere polis izin vermiyor. polis halkı yeniden göçe zorluyor.

Paylaş

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, Bakanlar Kurulu tarafından alınan "acele kamulaştırma" kararı kapsamında Başak ve Barbaros Mahalleleri'nin ardından Karşıyaka Mahallesi'nde paletli iş makineleriyle yıkıma başladı. Karşıyaka'da 60, Şehit Harun Mahallesi'nde ise 40 ev için yıkım kararı verilirken, evlerinin yıkılmasını istemeyen mahalleli, yıkımı durdurabilmek için, Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü gibi kurumlarla görüşme yapmalarına rağmen olumlu hiçbir yanıt alamadı. Daha önce okul olan Fatih Ortaokulu karakola çevrildikten sonra etrafına yerleşim yeri istenmediği için evler yıkılıyor. 

Üç gündür Karşıyaka Mahallesi'nde onlarca ev yıkılırken, halka nefes aldırılmıyor. Gündüzleri sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu Silopi'de, birkaç ailenin birlikte kurduğu çadırlar yakıldı.

BİR GENÇ DARP EDİLDİ

Polis mahalle içinde devriye gezerek kimseye çadır kurdurtmazken, halk kiralık ev sorunu yaşıyor. Yıkıma direnen yurttaşlar, özel harekâtçılar tarafından darp ediliyor. Alınan bilgilere göre, dün Karşıyaka Mahallesi'nde evinin yıkılmasına izin vermek istemeyen Mustafa Karal isimli genç, okuldan çevrilme Fatih Karakolu'ndaki Özel Harekât polislerinin saldırısına uğradı. 

'BU YIKIMIN KARARI NEREDE?'

Evi yıkılan Ömer Yerli isimli yurttaş, "Allah bunu kabul etmez, bu Ramazan ayında Müslüman'ın Müslüman'a yapacağı şeyler değil bunlar. Günlerdir evlerimizi sokaklarımızı gözlerimizin önünde yıkıyorlar, isyan ediyoruz kimse sesimizi duymuyor. Bir grup mahalleli toplandık buradaki tüm devlet dairelerine gittik. Kaymakam'dan tutun Vali'ye kadar kimsenin yıkımdan haberi yok, kime sorsak bize bir belge gösterin bu kararı kim vermiş dediysek bile bize tek cevap verildi; 'Bizim bir bilgimiz yok, sizin için yapacağımız bir şey de yok gidin eşyalarınızı çıkarın başka mahalleye taşının' denildi. Biri çıksın bize bu kararın yasal bir belgesini versin bunu istiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

'ÜZERİNE ÇARPI İŞARETİ ATILDI'

Yapılan yıkımın tamamen hukuksuz olduğuna dikkat çeken Yerli, barınmak için kurdukları çadırlarında yine polisler tarafından yıkıldığını belirtti. Yerli, "Karargâhtaki Özel harekatçılar gelip bize; 'siz gitmeden biz kendimizi güvende hissetmeyeceğiz. Onun için buradan gideceksiniz' diyorlar. Yani anlayacağınız her şey onların selameti için yapılıyor. Evlerin birçoğu sağlam ama yıkımı yapanlar erken saatte gelip yıkıyor. Evlere zarar verdikten sonra tekrar fotoğraflarını çekip 'yıkılacak' diye üzerine kırmızı boyalarla çarpı işareti atılıyor. İnanın bu çarpı işareti yıllardır mazlumların evlerine atılıyor. Bu halka tekrar tekrar ceza verilmek isteniyor." diye konuştu. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Barış Anneleri'nin eylemine saldırı

SONRAKİ HABER

TEOG sonuçları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...