08 Haziran 2016 11:55

Okulda, Çocuk Hakları Kitabı dağıtan öğretmene soruşturma

Odunpazarı Belediyesi tarafından hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi Kitabını öğrencilerine dağıtan öğretmen hakkında soruşturma açıldı.

Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir

Eskişehir Milli Zafer İlkokulu’nda bir öğretmen hakkında, Odunpazarı Belediyesi tarafından hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi Kitabı’nı öğrencilerine dağıttığı için soruşturma açıldı. Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan soruşturmanın gerekçesi ise ‘Kitapta siyasilerin fotoğrafının bulunması’. Kitapta fotoğrafı bulunan 'siyasi' ise Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt.
Odunpazarı Belediyesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni çocukların anlayacağı bir dille özetleyip, resimlendirerek kitap haline getirdi.  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da onaylanan kitapta Türkiye’nin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne çekince koyduğu 17, 29 ve 30. maddeler de var. Kitabın arka kapağında ise Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’un çocuklarla birlikteyken çekilen fotoğraflar yer alıyor.

ÜCRETLİ KİTAPLARI ÖĞRENCİLERE ZORLA SATANLARA SORUŞTURMA YOK!

Konuyla ilgili olarak Evrensel'e açıklama yapan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, Odunpazarı Belediyesi’nin AKP tarafından yönetildiği dönemde de, dönemin Belediye Başkanı Burhan Sakallı tarafından okullarda öğrencilere kitap dağıtıldığını hatırlattı. Ücretli kitapları öğrencilere zorla satanlara soruşturma açılmadığına dikkat çeken Demir, “Çocukların kendi haklarını anlatan kitapları ücretsiz dağıtan öğretmenlere soruşturma açılmasına izin verilmesi bir skandaldır” dedi.

Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Müdürü ile görüştüklerini söyleyen Demir, bu görüşmede itirazlarını belittiklerini vurguladı. “Milli Eğitim Müdürü, Milli Eğitim’den izin alınmaması, belediye başkanının fotoğraflarının olması ve Türkiye’nin çekince koyduğu maddeler konusunda yanlışlıklar bulunması gerekçe olarak sunmaktadır” diyen Demir, ancak okullarda vakıflarla imzalanan protokoller çerçevesinde her türlü bilim dışı çalışmanın yapıldığına dikkat çekti. Okullara asıl siyaseti sokanın Milli Eğitim’in kendisi olduğunu vurgulayan Serkan Demir, “Eskişehir’deki sergi açılışı ve mezuniyetlerde iktidar milletvekili Harun Karacan'ın okul etkinliklerine katılmasına onay veren Milli Eğitim Müdürü’nün insan  ve çocukları yakından ilgilendiren bir çalışmaya soruşturma açmasının hiç bir gerekçesi olamaz”diye konuştu.

“MİLLİ EĞİTİMİ KAOSA ÇEVİRENLERLE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Belediye’nin de bir kamu kuruluşu olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konulara siyasi gözlükle yaklaşmak  yanlıştır. Üyemizin sonuna kadar yanındayız. Milli eğitimi kaosa çevirenlerle sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Demir, konuyla ilgili Eğitim Sen olarak basın açıklaması yapacaklarını da kaydetti.

ÖĞRENCİLERİN VE AİLELERİN BİLİNÇLENMELERİNDE NE GİBİ BİR SAKINCA OLABİLİR?

Konuyla ilgili olarak Eskişehir Milli Zafer İlkokulu önünde basın açıklaması yapan Eğitim Sen Eskişehir Şubesi, “Milli Eğitim okullara ve sınıflara zorla kitap satılmasını sağlarken çocukların kendi haklarını anlattığı kitabı ücretsiz dağıtan üyemize soruşturma açılması izninin vermesi bir skandaldır ve hiç bir gerekçesi olamaz” dedi.

Eğitim Sen adına basın metnini okuyan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serken Demir, idarenin, sınıfta dağıtılan şeyin farkında olduğunu düşünmediklerini söyledi. “Milli eğitimin kitaplara yaklaşımlarını ibretle görüyoruz. Bilgiyi kendi tekellerinde ve kendi sunumlarıyla pazarlayanların asıl gerekçesi kitabın ön kapağındaki 'Odunpazarı Belediyesi' yazısı ile arka kapaktaki özgeçmiş ve fotoğraftır.” diyen Demir,  bunu iyi niyetli bir yaklaşım olmadığını kaydetti. Bu konulara siyasi gözlükle yaklaşmanın yanlış olduğunu vurgulayan Demir, kendileri dışındaki her çalışmayı karşı hamle olarak gören zihniyetin kendileri dışında herkesi yok saymaya devam ettiğini belirtti. Üyelerinin bir öğretmen duyarlılığı ile Odunpazarı Belediyesi tarafından hazırlanan ve görsel olarak desteklenen Çocuk Hakları Sözleşmesi Kitabı’nı öğrencilerinin haklarını öğrenmesi ve bilinçlenmesi için önce kendi sınıfına dağıttığını ifade eden Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Diğer öğretmenler de istediği için kitabın getirilmesine yardımcı olmuştur. Burada bir zorlama olmadığı gibi belediye reklamı yapma amacı da yoktur. Milli Eğitim her konuya böyle bakmaya alıştığı için eğri ile doğruyu ayıramaz hale gelmiştir. Kitabı incelediğimizde ise, Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların anlayacağı bir dille özetlenip resimlendirilerek kitap haline getirilmiştir. Üstelik kitap, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da onaylıdır.  Tam da çocuk istismarlarının yoğun yaşandığı bu günlerde, öğrencilerin ve ailelerinin hakları konusunda bilinçlenmelerinde ne gibi bir sakınca olabilir?”

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da Avrupa kupasını taşıyan treni işçiler durdurdu!

SONRAKİ HABER

Polis cenazesinde Kemal Kılıçdaroğlu'ya kurşunlu tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...