08 Haziran 2016 11:31

Yıldırım davası: 'Madem ateş açıldı, siz niye vurulmadınız?'

Lice’de askerlerce öldürülen Medeni Yıldırım davasında, tanıklar dinlendi. Hakim tanıklara 'Madem ateş açıldı, siz niye vurulmadınız' diye sordu.

Paylaş

Lice’de askerlerce öldürülen Medeni Yıldırım davasında, tanıklar dinlendi. Tanıkların karakoldaki askerlerin durduk yere ateş açmaya başladığını belirtmesi üzerine duruşma hakimi “Madem ateş açıldı, siz niye vurulmadınız” diye sordu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 28 Haziran 2013’te kalekol yapımını protesto eylemi sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım davasının 4. duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan tek asker sanık A.Ç. katılmazken, Yıldırım ailesi ve avukatları katıldı. Duruşmada olayın tanıkları Sevim Yıldırım ve Suna Akdemir dinlendi. Tanıkların askerlerin durduk yere ateş açmaya başladığını belirtmesi üzerine hakim tanıklara, “Madem askerler üzerinize ateş açtı siz niye vurulmadınız” diye sordu. Bunun üzerine tanıklar, “Eğer biz de askerler tarafından vurulsaydık bizim vurulmamıza tanık olanlara da aynı soruyu sorardınız” diye tepki gösterdi. Tanıklardan Sevim Yıldırım, olay tarihinde orada olduğunu ifade ederek, “Basın açıklaması yapıldı. Bir şey yoktu. Sonra birden silah sesleri gelmeye başladı. Silah sesinden sonra gaz geldi. Dönüşte baktım biri önümde yatıyordu. Birkaç kişi kaldırdık ve o esnada üzerimize asker kulübelerinden ateş açıldı. Hangi kulübe olduğunu bilmiyorum” dedi.

27 SİLAH KULLANILDI

Dava avukatlarından Mehmet Emin Aktar da, olay yerinde bulunan boş kovanların jandarma tarafından atıldığını belirterek, bir tek silahtan 82 kovanın çıktığını ve olay yerinde ise toplamda 27 silahın kullanıldığını söyledi. “Neden diğer dosyada ateş edenler tespit edilmedi” diyen Aktar, yargılamadan adalet çıkmayacağını, eylem ile ceza arasında bir uygulamanın ve orantının olmadığını kaydetti. Aktar, hangi silahın kime zimmetli olduğunun hiç bir zaman araştırılmadığını da vurgulayarak, gereken incelemelerin yapılmasını talep etti.

DİĞER ASKERLERE DE DAVA AÇILSIN

Yıldırım ailesinin avukatlarından Keziban Yılmaz ise sadece bir askere dava açılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, olay anında orada bulunan diğer askerlerin de yargılanmasını talep etti.

MERMİNİN GELDİĞİ YÖNDE BULUNAN SİLAH İNCELENMEDİ

Avukat Hanım Gökdere de merminin geliş yönüyle ilgili olarak otopside bulunduğunu ve atış yönüyle ilgili tüm kulübelerde tek tek inceleme yapıldığını fakat nizamiye kapısında bulunan biksi tipi silahın incelemeye tabi tutulmadığına dikkat çekti.

Yargılanan asker A.Ç.’nin avukatı Sait Yılmaz ise olayın müvekkilinin üzerine yıkılmak istendiğini iddia etti. Müvekkilinin hiç silah kullanmadığını savunan Yılmaz, diğer tanıklar Uğur Güneş, Recep Cansu ve İlker Soydam’ın dinlenmesini talep etti. Yıldırım’ın avukatları da bu talebe katıldıklarını belirterek diğer tanıkların dinlenmesini istedi. Mahkeme heyeti ise ara kararında, söz konusu tanıklar hakkında daha önceden yakalama kararı çıkarıldığını, ancak temin edilemediklerini ifade ederek, ara karardan sarfınazar (vazgeçme) edilmesine karar verdi.

SANIK ASKER YİNE TUTUKLANMADI

Yaklaşık 20 dakika süren duruşmada kararını açıklayan mahkeme, sanık A.Ç.’nin sonraki duruşmada SEGBİS ile hazır edilmesine, varsa tevsi tahkikat yoksa esas hakkındaki mütalaasını bildirmesi için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndrilmesine karar vererek, duruşmayı 13 Ekim’e erteledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kumru Öğretmen dayanışma ağıyla tedavi ettirilecek

SONRAKİ HABER

Fransa'da Avrupa kupasını taşıyan treni işçiler durdurdu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...