08 Haziran 2016 10:36

ELİ’de işten çıkarmalara ilişkin soru önergesi

CHP'li Özgür Özel Ege Linyit İşletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren taşeron firmaların ödemediği tazminatlara ilişkin soru önergesi verdi.

Paylaş

CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) bünyesinde faaliyet gösteren taşeron firmaların ödemediği tazminatlara ilişkin soru önergesi verdi.

Geçtiğimiz hafta ELİ Soma Müessese Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Asma Ltd. Şti. kıdem tazminatı almaya hak kazanmış 78 işçinin işine son vermişti.
      
Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile işten çıkarılan işçiler hakkında soru önergesi verdi.

Önergede, ELİ bünyesinde, farklı alanlarda hizmet alım yöntemi ile işçi çalıştıran onlarca taşeron firmadan biri olan Asma Ltd. Şti. yetkililerinin kıdem tazminatını ödememek için işçileri işten çıkardıklarına dair beyanlarının bulunduğunu ifade eden Özel, taşeron şirketin işçilerin kıdem tazminatlarını ödemekle yükümlü olduğunun altını çizdi.

“Kıdem tazminatlarının ELİ tarafından ödenmesi halinde ise ELİ’nin bu ödemeleri şirkete rücu etmesi gerekir. Aksi halde ELİ tarafından şirkete menfaat sağlanmış olacaktır” diyen Özel, taşeron işçilerin “kadroya” geçirilmesi gündemde iken pirim günü fazla olan işçilerin işten çıkartılmalarının manidar olduğunu işten çıkartmaların devam edeceğinin dile getirildiğini belirtti.

Özel önergesinde şunları sordu.

1.    ELİ bünyesindeki alt şirketlerden birinde yaşanan bu toplu işçi çıkartmaların yasal gerekçesi nedir?
2.    Neden 3600 pirim gününü dolduran işçiler işten çıkartılmıştır?
3.    İşten çıkartılanlara tazminatları ELİ tarafından ödenmiş midir ya da ödenecek midir? Ödenecek ise ne zaman ödenmesi düşünülmektedir?
4.    Tazminatlar ödenmiş veya ödenecekse, taşeron şirkete rücu edilecek midir?
5.    Rücu edilmemişse bunun nedeni nedir? ELİ tarafından taşeron firmalar adına toplamda ne kadar tazminat ödemesi yapılmıştır?
6.    Bundan önce de benzer durumlar yaşanmış ise, işten çıkartılan taşeron işçilere yapılan tazminat ödemeleri, ilgili taşeron şirketlere rücu edilmiş midir?  Edilmemiş ise bunun nedeni nedir? Bu yöntemle, taşeron firmalara rant mı sağlanmaktadır?
7.    Bugüne kadar ELİ tarafından taşeron şirketler adına toplam ne kadar tazminat ödemesi yapılmıştır?(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakim ve savcılar: Biat etmediğimiz için gönderildik

SONRAKİ HABER

‘Raporunuz batsın kadınlar yaşasın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...