08 Haziran 2016 05:06

Esad: Erdoğan'ın arzuları Halep'e gömülecek

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, yeni seçilen milletvekillerinin göreve başladığı parlamentoda konuşma yaptı.

Paylaş

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, yeni seçilen milletvekillerinin göreve başladığı parlamentoda konuşma yaptı.

Yakındoğuhaber'in yansıttığı habere göre Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik sert ifadeler kullandı.

Konuşmasının başında Batı’nın Ortadoğu ülkelerine yönelik politikalarını eleştiren Esad, Batı’nın demokratik olmayan bölge ülkeleriyle olan ittifak ilişkisine değindi ve "Bazı taraflar, Cenevre görüşmelerinde de dünyanın en gerici ülkelerinin kuyruğuna takıldılar" dedi.

Esad, bazı ülkelerin Suriye’nin coğrafi bütünlüğünün korunmasına dair öneriler sunmakla birlikte Suriye vatandaşlarını etnik ve mezhebi bakımdan bölmeye çalıştığını söyledi.

Esad, yeni anayasada Suriye’nin iki önemli temeli olan ordu ile ülkenin çoğulcu kimliğinin hedef alındığını belirtti ve taifeci bir siyasi sistemin ülkenin vatandaşlarını birbirine düşman haline getirdiğini söyledi.

Cenevre müzakerelerine de değinen Esad, “Müzakere masasında bizimle konuşan bir taraf bulamıyoruz. 2012’deki Cenevre bildirisi, Suriye’nin egemenliğini ve bir geçiş hükümetini vurguluyor. Birinci mesele olan ulusal egemenlikle çelişen ve bizim ilkelerimizin dışında olan her şey müzakere gündeminin de dışındadır” dedi.

Esad, konuşmasında Türkiye’nin Suriye’ye yönelik tutumu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında çok sert ifadeler kullandı ve “Erdoğan’ın faşist rejimi, terörist planlarında başarısız olduktan sonra sürekli olarak Halep’e yoğunlaştı. Fakat Halep, kan dökücü Erdoğan’ın arzularının gömüldüğü bir mezar olacaktır” dedi.

"Türkiye’yi sınırlarından Suriye’ye terörist göndermekle" suçlayan Esad, ülkedeki krizin çözümüyle ilgili olarak da “Kriz yalnızca terörün kökünün kazınmasıyla ve ülkenin her karış toprağının kurtarılmasıyla çözümlenebilir. Fakat terörizmin ortadan kaldırılması konusundaki bu karar, siyasi sürece inanmadığımız anlamına gelmiyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Menbic'de 4 köy daha IŞİD'den geri alındı

SONRAKİ HABER

10 ülkede AB karşıtlığı yükselişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...