07 Haziran 2016 17:14

Merkel'den Erdoğan'ın açıklamalarına tepki

Almanya Başbakanı Angela Merkel Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendi milletvekillerine yönelik yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermeni soykırımının Almanya Federal Meclis'inde kabul edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına tepki göstererek, yapılan açıklamaları eleştirdi. 

'ALMAN MİLLETVEKİLLERİ SERBEST BİÇİMDE SEÇİLMİŞLERDİR'

Berlin'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelişinden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Merkel, soykırım tasarısının kabul edilmesinden sonra devam eden tartışmalara dikkat çekerek, "Alman Federal Meclisi'nin milletvekilleri, istisnasız, serbest bir biçimde seçilmiş milletvekilleridir ve Türkiye tarafından yapılan konuyla ilgili iddia ve açıklamaları makul bulmuyorum" açıklamasında bulundu. 

'FEDERAL MECLİS İLE TÜRKİYE ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR'

Erdoğan, Alman milletvekillerine yönelik ağır ithamları ve "Bu vekillerin PKK'nin uzantısı olduğunu" yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Merkel, "Ermeni soykırımıyla ilgili Alman Federal Meclisi'ndeki çoğunlukla Türkiye arasında görüş ayrılığı bulunuyor. Bu yüzden her zaman Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan müzakerelere gidilmesi için çaba sarf ettik ve etmeye devam edeceğiz" dedi. 

'TARİHİMİZLE HER YÖNÜYLE YÜZLEŞMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Yahudi soykırımı konusundaki hatırlatmalara da değinen Merkel, Federal Meclis'in kararında Yahudi Soykırımı'nın tekil ve benzersiz oluşuna dikkat çekildiğini hatırlattı. Merkel, "Almanya'nın tarihiyle sadece tek bir konuda yüzleşmediğini bunun Holokost ve Nasyonal Sosyalizmle sınırlı kalmadığını" kaydederek buna devam edeceklerini, her yeni nesilde bunun sürdürülmesinin bir yükümlülük olduğunu ifade etti.

Merkel Türk-Ermeni tarihinin detaylı araştırılması için bir de ortak tarih komisyonu oluşturulmasından yana olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İşçiye 13.5 lira harcayan Koç satışlarda zirveyi kaptırmadı

SONRAKİ HABER

Türkiye maslahatgüzarı uyarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa