07 Haziran 2016 17:00

Çiğli’de kiralık işçilik tartışıldı

Emek Partisi Çiğli’nin Evka-2 semtinde “Kiralık işçilik nedir, Ne yapmalı, Nasıl yapmalı?” konulu panel düzenledi.

Paylaş

Emek Partisi Çiğli’nin Evka-2 semtinde “Kiralık işçilik nedir, Ne yapmalı, Nasıl yapmalı?” konulu panel düzenledi. İşçilerin çalışma koşullarından, zorunlu kesintilere kadar çeşitli konuların tartışıldığı panelde, işçilere örgütlenme çağrısı yapıldı. 

Mahalle sakinleri ve Organize Sanayi’de çalışan işçilerin katıldığı panele konuşmacı olarak Avukat Hasan Hüseyin Evin ve Petrol-İş Aliağa Şube Eski Başkanı İsmail Doğan katıldı. Yasaların toplumsal sınıfların ihtiyacına göre şekillendiğini belirten Evin, kapitalist sistemlerde egemenlerin ihtiyaçları doğrultusunda yasalar çıkartıldığına dikkat çekti. “Bugünün işçiliği, çalışma saatleri belli olmayan, ücretli kölelik haline getirilmiştir. 12 Eylül’den sonra sendikalar bürokratlaşmış, sendikacılar adeta patronlaşmıştır. İşte bu yüzden çıkartılan tüm yasalara rağmen işçiler sendikalarını yeniden örgütlemelidir” diyen Evin, kiralık işçilik yasasının sınıfın örgütlülüğünü kırmayı, güvencesiz ve esnek çalışmayı dayattığına dikkat çekti.

ÖRGÜTLÜLÜK KIRILMAK İSTENİYOR

25 yıllık işçilik ve sendikacılık hayatında Mclisten işçi lehine bir yasa çıkmadığını dile getiren İsmail Doğan, 2011 yılında Aliağa PETKİM’deki TİS sürecinin ise önemli bir mücadele deneyimi olduğunu belirti. “Grev hakkının olmadığı bir yerde fiili meşru mücadeleyle istediğimizi aldık” diyen Doğan, işçi sınıfının örgütlenmekten başka çaresinin olmadığına dikkat çekti. Doğan, “İşçi simsarlığı yasası olan bu uygulamanın hedefi zaten fazlaca artan sömürü koşullarını daimi kılmaktır” dedi.

BES KESİNTİSİ DE TEPKİ ÇEKTİ

Panele katılan işçilerden Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde çalışan 55 yaşındaki Necmi Atıcı, hükümetin son uygulaması olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için zorunlu ücret kesintisinin, kısıntıların son noktası olduğunu dile getirdi. İki çocuk babası olan Atıcı, “Aldığım ücretle aile giderlerinin ancak yüzde 60’ını karşılayabiliyorum. Daha nereye kadar kısacaklar bu ücretleri bilmiyoruz. İşçiler artık üretimden gelen güçlerini kullanmalılar. Hükümet bizi zorluyorsa yasalarla biz de haklarımız için mücadele etmeliyiz” dedi.

10 yıldır inşaat sektöründe çalışan İbrahim Daşkale birçok insanın bankalara borçlu hale getirildiğini dile getirirken, “En son ne zaman sinemaya gittim hatırlamıyorum, yaz geldi bir tatil planım yok. Bu koşullara karşı birlik olmalıyız. Sürekli bize karşı yasalar çıkıyor, kabullenmemeliyiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdemir'de iş cinayeti: 1 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Aydın'da Soma  protestosu davası  görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...