07 Haziran 2016 15:41

İftar çadırında mülteci çocuklara yer yok

Beyoğlu Belediyesinin kurduğu iftar çadırında Suriyeli mülteci çocukları yerlerinden kaldırılarak alandan çıkarıldı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Ramazan’ın ilk günü, ilk iftar yemeğini izlemek için Taksim Meydanı’nındaydık. Çünkü Beyoğlu Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Ayı’nda Taksim Meydanı’nda kurduğu iftar sofrasında oruç tutan konuklarını ağırlayacaktı. 

Turkcell sponsorluğunda kurulan 2 bin kişilik kapasitesi bulunan iftar sofrasında, Orucun,  “Fakirin ve açın halinden anlamak” felsefesinin ne kadar hayata geçeceğine tanık olmak istedik.

EVSİZ VE MÜLTECİ İLGİSİ

Etrafı Beyoğlu zabıtasının bariyerleriyle çevrili 2 bin kişi kapasiteli alanda kurulu sahnede, iftar öncesi sahneye çıkan grup, yalnız oruç açmak için gelen konuklara değil meydandan geçen kalabalığa da müzik dinletisi yapıyor. 

İlahi ezgilerle tınılayan meydanda bir yandan evine yetişmeye çalışan kalabalık gelip geçiyor diğer yandan oruç açmak için sıraya giren insanlar göze çarpıyor. Bir de gidecek bir evi dahi olmayan iftar sofralarının bulunduğu alana girme umuduyla meydanda dolaşan evsizler, mülteciler... 

SURİYELİ ÇOCUKLARA DIŞARI!

Meydanın göbeğinde bulunan iftar sofrasına kapasiteyi aşmayacak şekilde dileyen herkesin girebileceğini söyleyen görevliler, henüz alan dolmadan zabıta bariyerlerini aşıp masalara oturan Suriyeli mülteci çocukları yerlerinden kaldırılarak alandan çıkarıyor. Bu sırada bir çocuk ilişiyor gözümüze masayı boydan kapatan beyaz örtünün altına giriyor, güvenlik görevlisini atlatabilirim umuduyla ancak farkediliyor ve o da diğer çocuklar gibi alandan uzaklaştırılıyor. 

İftar saatine dakikalar kala alan kapasitesini dolduruyor, masalarda oturanlar müzik eşliğinde dakikaların geçmesini bekliyor, Suriyeli çocuklar ise masalardan artacak yemekleri...

Ezan okunuyor, kutuların içinde bulunan tatlı dahil 4 çeşit yemekle oruçlar açılıyor, verdiği nimetler için Allah’a şükrediliyor ve savaştan kaçıp gelen, Allah’ın verdiği nimetleri topraklarında bırakan mülteciler, açın halinden anlamak için oruç tutup iftarını açan insanları seyrediyor. Bariyerin dışında kalanlar tokun halini anlayabilmek umuduyla beklerken açın halinden anlayanlar yemeklerini bitirip alandan ayrılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Bu dava vicdanlarda yara açmıştır

SONRAKİ HABER

Tüketimin çoğu bordrolularda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa