07 Haziran 2016 15:31

Sağlıkçılara hasta tutuklu broşürü

Ceza İnfaz Sivil Toplum Derneği (CİSST), cezaevlerinde yaşanan baskılara dikkat çekmek ve sağlık hakkı için bir broşür yayımladı

Paylaş

Ceza İnfaz Sivil Toplum Derneği (CİSST), Türkiye cezaevlerinde yaşanan baskılara dikkat çekmek ve sağlık hakkı için “Mahpusun sağlık hakkı” adlı bir broşür yayımladı. Broşür ile özellikle hekimlere, hasta mahpuslarla ilgilenirken haklarının ve yükümlülüklerinin ne olduğunu anlatıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Dernek Yöneticisi Berivan Korkut, broşür ile sağlık emekçilerine “Siz orada jandarma değilsiniz. Bir mahpusun kaçması ya da kaçmaması  sizin yaptırımınızda değil, sizin sorumluluğunuz mahpusun kelepçesiz muayene edilmesini sağlamak” demek istediklerini ifade etti. 

MORG BİTİŞİĞİNDE TEDAVİ

“Dışarıdaki gerilim, çatışmalı ortam hapishanelere her zaman çok daha sert yansıyıp onların yaşam alanlarını daha fazla ihlal ediyor” dedi. Türkiye cezaevlerinde 760 hasta tutuklu olduğu bilgisini veren Korkut, mahpusların birinci dereceden sağlık hakkından yararlanamadığını, mahpusların hastane sevklerinde sıkıntı yaşandığını belirterek, “Sevk edildiğinde de hastaneye ‘tekerlekli tabutlar’ denilen ringlerle taşınıyorlar. Türkiye’de 35 tane hastane ambulansının olmasını acil bir müdahale için çok ürkütücü bir rakam olarak görüyorum” dedi. Korkut, hasta mahpusların kaldığı odaların yarıya yakınının yine bodrum katlarında, morgların bitişiğinde olduğunu belirtti. Korkut, mahpusların hastaneye getirilişinin ardından en önemli görevin ise doktor ve sağlık emekçilerine düştüğünü vurguladı. Hapsedilmenin başlı başına bir cezalandırma şekli olduğu ve hapsedilmeyi zorlaştıracak bütün yan etkilerin ise  kötü muameleye girdiğini söyleyen Korkut, “Biraz doktorlara bunu anlatmaya çalıştık. Haklarının ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Siz orada jandarma değilsiniz. Bir mahpusun kaçması ya da kaçmaması sizin yaptırımınızda değil, sizin sorumluluğunuz mahpusun kelepçesiz muayene edilmesini sağlamak” diye konuştu.Korkut, hasta  mahpusun bırakılıp bırakılmayacağına karar  veren  Adli Tıp Kurumunun acilen kaldırılıp yerine devlet ya da üniversite hastanelerinin başhekimlik tarafından organize edilen heyetlerin raporları vermesi gerektiğini söyledi. (İstanbul/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Mültecilerin savunma hakkı engelleniyor

SONRAKİ HABER

Bu dava vicdanlarda yara açmıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...