07 Haziran 2016 10:54

HDP, sosyal medya tutuklamalarını sordu

HDP Antep Milletvekili Toğrul, sosyal medya paylaşımları nedeniyle parti tabanlarına yönelik gözaltı ve tutuklamaları Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, aralarında Emek Partisi MYK üyesi Mehmet Türkmen ve Demokratik Bölgeler Partisi Antep İl Eş Başkanı Demet Paksoy'un bulunduğu 17 kişinin tutuklanmasını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu.

Toğrul önerge gerekçesinde, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra başlayan çatışmalı süreçle birlikte siyasetçi ve yurttaşlara yönelik gözaltı ile tutuklamalara dikkat çekti. Önergede, "Siyasi operasyonlar kapsamında gözaltı ve tutuklamalar gerçekleşmekte, demokratik siyaset çalışmalarına yönelik yoğun hak ihlalleri sürmektedir. Ayrıca üniversite öğrencilerine yönelik baskı ve gözaltı furyası da hızından bir şey kaybetmeden devam etmektedir. Antep'te de 25-26 Mayıs tarihlerinde yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların arasında Demokratik Bölgeler Partisinin İl Eş Başkanın da içinde bulunduğu 17 kişi, sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla tutuklanmıştır" ifadelerine yer verildi. 

Toğrul bu bağlamda Ala'ya şu soruları yöneltti: 

"Yurttaşlara ve siyasetçilere yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonları hangi nedenlere dayanmaktadır? Bu operasyonların hukuki gerekçeleri nedir? 
Bu mevcut gözaltılardan sonra Türkiye ve Antep'te kaç kişi tutuklanmıştır? 7 Haziran 2015 tarihinden bu yana tutuklanan yurttaş ve siyasetçilerden kaçı ceza almıştır? 7 Haziran 2015 tarihinden bu yana Türkiye ve Antep'te hâlihazırda kaç yurttaş ve siyasetçi hakkında süren soruşturma ve dava dosyası bulunmaktadır. İstisnaiyi bir karar olan, dosyalara konulan kısıtlama kararı (gizlilik kararı) neden özellikle siyasi operasyonların birçoğunda istisnasız bir şekilde uygulanmaktadır? Türkiye geneli sosyal medya paylaşımları üzerinden 7 Haziran 2015 tarihinden bu yana kaç kişi gözaltına alınmış, soruşturma açılmış ve tutuklanmıştır? Sosyal medya paylaşımları kapsamında Antep'te kaç kişi gözaltına alınmış, soruşturma açılmış ve tutuklanmıştır? Sosyal medyadaki paylaşımlardan kaynaklı 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten' gözaltına alınan, soruşturma açılan, manevi tazminat cezası alan ve tutuklanan kişi sayısı kaçtır?" (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li üyelerden Yüksekova'ya yardıma 'hayır' oyu

SONRAKİ HABER

Metrobüs sistemi, bir kazayla çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...