07 Haziran 2016 00:14

Evrensel, Ünaldı direnişini tüm dünyaya duyurdu

1996’da Ünaldı dokuma işçilerinin sendika, sigorta ve 8 saatlik iş günü talepleriyle direnişe geçtiğinde, Evrensel, birinci sayfadan haberi girmişti.

Paylaş

Mikail KILIÇALP
(Ünaldı direnişine katılan dokuma işçisi)

İlk çıktığı gün çok heyecanlanmıştım, işçi sınıfının günlük gazetesi oluyor diye. Artık işçiler de ülkenin neresinde bir işçi eylemi varsa anında haberdar olacak, belki de birbirine destek olacak diye çok sevinmiştim. 1996’da Ünaldı dokuma işçilerinin sendika, sigorta ve 8 saatlik iş günü talepleriyle direnişe geçtiğinde, Evrensel gazetesi birinci sayfadan direnişin haberini girmişti. Başlığıysa “Antep’te 10 bin işçi iş bıraktı”. O büyük günü Evrensel gazetesi birinci sayfadan tüm Türkiye’ye duyurmuştu. “İşte” demiştik, “İşçi sınıfının gazetesi bu!” O günlerde ulusal basın, yerel basın on bin işçinin direnişini hiç ciddiye almadı ama Evrensel birinci sayfadan vermişti.

Gazete işçiler arasında elden ele dolaşıyor, işçiler kendilerini bu gazetede gördükçe sahipleniyor, gazetesine sahip çıkıyordu. 30 gün boyunca, Evrensel gazetesi yazarları, muhabirleri adeta direnişin başarıya ulaşması için işçilerle birlikte direnişi yaşıyordu.
Evrensel, Ünaldı direnişini tüm dünyaya duyurdu. Dünyaya duyurmakla kalmadı aynı zamanda Türkiye ve dünya işçi sınıfı arasında nasıl bir dayanışma köprüsü oluşturulabildiğini gösterdi. Direnişimizin sesini ülke dışına taşıdı. Dünyanın her yerinden direnişimize, maddi ve manevi destekler gelmeye başlamıştı. Evrensel gazetesi sadece haber yapmamış, yaptığı haberlerle bu dayanışmayı da örgütlemiştir.

Ünaldı direnişinin zaferle sonuçlanmasında çok büyük paya sahip olan Evrensel gazetesine 22. yılında, yürüdüğü yolda önüne çıkan tüm engelleri aşarak işçi sınıfının mücadelesine yol gösterici bir öğretmen olarak devam etmesi dileğiyle…

 

ÖNCEKİ HABER

Evrensel sadece haber yapmaz, hareketi de yaratır

SONRAKİ HABER

Kani Beko: Emeğin gerçeğinin peşinde nice yıllara!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...