07 Haziran 2016 00:55

Sendikacı koltuk, işçi geçim derdinde

Tekstil işçileri, toplusözleşmeyi kendilerinden gizli imzalayan ve henüz fabrikalarda hiçbir açıklama yapmayan TEKSİF’e tepkili.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

TEKSİF ile Tekstil İşverenleri Sendikası arasında on bini aşkın işçiyi kapsayan grup toplu sözleşmesinin imzalanmasının ardından 3 gün geçti. Sözleşmenin içeriğine ilişkin gazetemizde çıkan haberin ardından internet sitesinden açıklama yapan TEKSİF, fabrikalarda ise hâlâ herhangi bir açıklama yapmış değil. Sendikacıların görecekleri tepkiden çekindikleri için fabrikalarda açıklama yapmadığını söyleyen işçiler, sendikanın internet sitesinden yaptığı “İyi bir sözleşme imzalandığı” yönündeki açıklamaya ise “İşçiyle dalga geçiyorlar” diye tepki gösterdi. Sözleşme döneminin kongre dönemine denk geldiğine dikkat çeken işçiler, fabrikalarda delege avına çıkan sendikacıların “Sözleşmeden tek kelime etmediklerini” belirterek, “Biz geçim derdindeyiz, onlar koltuk” diyor.  

TOPLU TEPKİDEN ÇEKİNİYORLAR

Tekstil işçilerinin imzalanan sözleşmenin içeriğini kendi çabalarıyla, araştırarak öğrenmeye çalıştığını söyleyen Altınyıldız’dan bir işçi, sendikanın işçilere toplu olarak açıklanmamasının nedenini şöyle açıklıyor: “Geçen sefer grevden sonra imzalanan sözleşmenin içeriği fabrikalara asıldı. Toplu bir şekilde sözleşmeyi öğrenen işçiler tepki gösterdi. Şimdi yine bu tepkiden çekiniyorlar. Sözleşmenin içeriğini işçilerin bir arada iken öğrenmesini istemiyorlar.”

FABRİKADA 25 YILLIK KAÇ İŞÇİ VAR?

İşçiler, içeriğini gazetemizden ve sendikanın internet sitesinden öğrendikleri sözleşmenin “İşçiyle dalga geçmek anlamına geldiğini” ifade ediyor. TEKSİF’in internet sitesinden “20 yıl kıdemi olan işçinin brüt 298, 25 yıl kıdemi olan işçinin ise brüt 398 lira kıdem zammı alacağını” açıkladığını hatırlatan Bahariye Halı’dan bir işçi tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Sendikacılar bizimle dalga geçiyor. Açıklanan rakamlar aldatmaca. Fabrikada kaç tane 20-25 yıllık işçi var da onun üzerinden hesap yapıyor. İşçilerin yüzde 90’ı on yılın altında çalışan işçiler. Bize gelen zam ek vergiyi bile karşılamıyor.”

Altınyıldız’da çalışan başka bir işçi de “Altınyıldız Çerkezköy’e geleli 6 yıl oldu. Gelince de kapanan Aksu fabrikasının işçilerini aldı. İstanbul’dan az bir işçi ile gelmişti. Yani Altınyıldız işçisinin en eskisi zaten altı yıllık. Sendika neyin üzerinden 20-25 yıllık işçinin üzerinden hesap yapıyor?” diye sordu.

SÖZLEŞME DÖNEMİNDE KAYBOLANLAR KONGRE DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKTI

Binlerce tekstil işçisini ilgilendiren sözleşme, TEKSİF’in kongre sürecine denk geldi. Şube kongrelerinde işçilerin sorunları ve daha iyi bir sözleşmenin nasıl imzalanacağından çok koltuk yarışları öne çıktı. Trakya’dan Altınyıldız ve Bahariye Halı fabrikalarının da bağlı olduğu Eyüp-Yenibosna Şubesinin kongresi geçen pazar günü yapıldı. TİS döneminde işçilerin yüzüne bakmayan başkan adayları, koltuk için fabrikaları bir bir gezdiler. Delege avına çıkan adayların sözleşmeden hiç bahsetmemeleri ise işçilerin dikkatini çekti. “Yıllardır yüzünü görmediğimiz sendikacılar fabrikamıza geliyor, hal hatır ediyor” diyen bir tekstil işçisi, “Sözleşmeler nasıl gidiyor, daha iyi bir sözleşme nasıl imzalarız değil de kendilerine oy istiyorlar. Bu adaylar bizi temsil etmiyor. İşçi geçim derdinde onlar koltuk.”

ÖNCEKİ HABER

Neden Evrensel?

SONRAKİ HABER

Doğum günü kutlarken borçlu çıkarmak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...