07 Haziran 2016 00:06

 ‘Haberlerimizi yapan gazetenin muhabirini öldürmüşler'

Arif Bektaş, Liverpool liman işçilerinin direnişini ve Evrensel'le bağını yazdı.

Paylaş

Arif Bektaş

Bir İngiliz gazetesinin kısa haberi olarak ilk göze çarptı. 29 Eylül 1995’te Liverpool’da 500 liman işçisi, işten atılmak istenen bazı işçilerin işten atılmamaları için direnişe geçmişlerdi. Hemen sendikalar ve bazı mücadeleci kesimler üzerinden bu kısa haber olarak verilen ve daha sonra tüm dünyaya yayılacak ve 7 kıtadan da limanlardan destek alacak liman işçileri ile görüşmeye çalıştık. İlk görüşme, bir kaç Evrensel okurunun ziyareti şeklinde olmuştu. Anlattık kim olduğumuzu. Kimden gelirse gelsin tüm destekleri büyük bir coşku ve heyecanla karşılıyorlardı. Evrensel’in yayın hayatına başlaması ile liman işçilerinin direnişinin başlaması arasında sadece 114 gün vardı. Yıllar geçti ama hâlâ liman işçileri ile Evrensel, ilk günkü yakınlığını koruyarak yoluna devam ediyor.

Her kesimden destek aldılar. Futbolcular, yazarlar, şarkıcılar, sinemacılar ve en önemlisi de ülkenin tüm işçilerinden destek aldılar. Ana akım medya organları ve hükümetler onların tek düşmanıydı denebilir. Liman işçileri destekler aldıkça, direniş güçlendikçe, saldırılar da artıyordu. Dönemin Başbakanı Tony Blair, grevin kırılması için elinden geleni yaptı. Ana akım medya sürekli karalamalarda bulunuyordu. Onun için her gazeteye güven duymuyorlardı. Ama Evrensel onlar için başkaydı. Türkçe bilmeseler de, fotoğraf ve haberin veriliş şeklinden anlıyorlardı. Bu gazete, artık onların gazetesiydi.

Kötü haberler de alıyorlardı. Direnişe geçtiklerinde çoğu artık 50’li yaşlardaydı. Bir çok direnişçi işçi, 3 yıllık direniş döneminde hayatını kaybetti. Bu, onların en çok zorlandığı anlardı. Ama bir olay var ki, herkeste olduğu gibi onları da çok etkilemişti. Direniş Komitesi Başkanı Jimmy Nolan çok sigara içerdi. Öyle ki, kimse ona “İçeride sigara içemezsin” diyemezdi. Yine bir toplantıda, sigarası elinde, biraz sonra yapacağı konuşmanın cümlelerini kafasında toparlıyordu. Aynı anda sigarasını da çekiyordu. Öyle bir çekiyordu ki; sigarasının dumanı adeta yüzünü kaplıyordu. Ve Jimmy Nolan, Türkiye’de işçi ve emekçilerin gazetesi Evrensel’in Muhabiri Metin Göktepe’nin polis tarafından katledildiğini anlattı. Gazeteye ve Metin’in ailesine destek olma çağrısı yapıyordu. Toplantı dağılıyor ve işçiler kendi aralarında sohbet ediyorlar: Ne olmuş? Hani Türkiye’de sürekli bizim haberlerimizi yapan bir gazete var ya, işte onun muhabirini öldürmüşler.

ÖNCEKİ HABER

Siz bizim en gür çıkan sesimiz oldunuz

SONRAKİ HABER

İmzalanmış başka bir ticari anlaşma daha var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...