06 Haziran 2016 12:52

Mudanya halkı RORO liman projesini istemiyor

Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan Ketendere sahiline yapılması planlanan RORO liman projesine yöre halkından tepki geldi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan Ketendere sahiline yapılması planlanan RORO liman projesine yöre halkından tepki geldi. Ketendere sahilinde toplananlar yaptıkları basın açıklamasıyla bu projenin yapılmaması için mücadele edeceklerini söyledi.
Yapılan açıklamaya DOĞADER, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kitle örgütleri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı. “Tarım alanlarımızın, kıyılarımızın, tarihimizin yok olmasına izin vermeyeceğiz” pankartı açılırken sık sık “Doğayı hor gören geleceği zor görür, doğama dokunma” sloganları atıldı.

YAŞAM ALANLARIMIZI SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKTİRMEYECEĞİZ

Eylemde konuşan DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Bugün doğanıza çevrenize, yaşam alanınıza sahip çıktığınız için teşekkür ederim. Dünyanın her yerinde insanlar doğaya, çevreye ve yaşam alanlarına sahip çıkmak için mücadele veriyor. Bir kısım insan da burada doğayı ve yaşam alanlarımızı sermayeye, şirketlere peşkeş çekenler olarak çeşitli protokol etkinlikleri yapıp Çevre Günü’nü şenlikle kutluyor. Çevre günleri kutlanacak, şenlik yapılacak gün değil çevre ve yaşam hakkı için mücadele edilecek gündür. Buradaki faaliyet yasa dışıdır. Belediye başkanı, mahalle muhtarları, Bursa halkının onayı alınmamıştır. Halkın onayı olmayan bütün projeler yasa dışıdır. Biz bu projeye karşı burada yaşam alanlarımızı savunmaya geldik. Ketendere’nin karşısında Ambarlı, Haydarpaşa, Kocaeli ve Gemlik limanları vardır. Bunlar varken buraya liman yapmak başka projelerin amacıdır. Burada amaç yaşam alanlarımızı bir grup çıkar çevresine peşkeş çekmektir. Ama bizler buna izin vermeyeceğiz” dedi.

RORO LİMAN PROJESİ BAŞKA PROJELERİN UZANTISI

Ketendere’deki RORO projesinin birbirine bağlı projelerin uzantısı olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, “ Rant odaklı ve şu anki siyasi anlayışın hegemonyasındaki yöneticiler bizim, halkımızın, kitle örgütlerinin bilim ve tekniğin sözlerini ciddiye almadılar. Bize de tek seçenek kalıyor mücadele etmek. Kim için köyümüz için, tarım alanlarımız, doğa ve çevremiz için” dedi.

MUDANYA İSTANBUL VE KOCAELİ’NİN ÇÖPLÜĞÜ OLMAYACAK

Ketendere ve Mudanya’nın İstanbul’un, Kocaeli’nin çöplüğü olmayacağını söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Bu projenin olmasına asla izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bu mücadelede hep sizlerle birlikte olacağız. Göreve geldiğimizde şunu söyledik, tıpkı İDO ve BUDO’nun Mudanya için gereklidir ama yerleri yanlıştır. Ketendere projesiyle ilgili olarak da hemen yanı başımızda Gemlik Limanı var orası yeterince tahrip edilmiştir. Yapılması gereken Gemlik Limanının performansını artıracak önlemler alarak düşündükleri ihtiyacı karşılamasıdır” dedi.

TARIM ALANLARIMIZI ALIP BİZİ LİMANA İŞÇİ YAPACAKLAR

Bu süreç hakkında köylüye yeterince bilgi verilmediğini söyleyen Eşkel Mahalle muhtarı Mehmet Eker, “Buraya yapılacak proje için hiç kimseye bir şey denmedi. Herkes farklı farklı şeyler söylüyor. Öncelikle bu projenin yapılmaması için köylerde toplantılar yapmamız gerekir. Liman yapılacak ama bunun bu çevreye vereceği zararları iyice anlatmamız gerekir. Burası tarihi bir yer. Başta tarih yok olacak. Sonrasında sıra tarım alanlarımıza gelecek, zeytinliklerimiz meyve bahçelerimiz yok olacak. Tarımı bitirecekler. Trafiğe açılarak yaşanmaz hale gelecek burası. Ben yaşlandıktan sonra köyümde doğamla iç içe kafamı dinleyeceğim diye düşünürken bu liman projesi bunu da baltalayacak. Topraklarımızı alacaklar bizi tarımdan, hayvancılıktan uzaklaştırarak bu limanda ya bekçi ya da işçi olarak çalıştıracaklar. Kendi topraklarımızda işçi olacağız. Acilen köy toplantıları yaparak bu durumu anlatmalıyız” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Köyde hayat bırakmadılar

SONRAKİ HABER

İstanbul’da Nordik Film Festivali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...