06 Haziran 2016 12:47

Köyde hayat bırakmadılar

Kars’ın Digor ilçesine bağlı 300 haneli Bacelî köyünde, son 4 yılda yüzlerce aile göç etti. Köyde kalanlar, köyün tamamen boşalmasından endişeli.

Paylaş

İdris SAYILGAN

AKP’nin hem ekonomi alanındaki politikaları hem de ‘savaş politikası’ nedeniyle tarım ve hayvancılığın yok edildiği Kars’ın Digor ilçesine bağlı 300 haneli Bacelî köyünde, son 4 yılda yüzlerce aile göç etti. 80 hanenin kaldığı köyde kalanlar, köyün tamamen boşalmasından endişeli. 

Temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın devlet politikaları sonucu yok edildiği köyde yaşayan genç nüfusun büyük çoğunluğu metropollerin yolunu tuttu. En fazla göç veren köy Bacelî olsa da Digor’a bağlı köylerin tamamı göç tehdidiyle karşı karşıya. 

‘AKP EKONOMİMİZİ BİTİRDİ’

Terk edilmiş, kapısına kilit vurulmuş ve harabeye dönmüş yüzlerce evin bulunduğu köyde yaşamını sürdürmeye çalışan köylülerden Ercan Buğanlı, göç nedeniyle köylerinin tamamen boşalma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. AKP’nin ekonomi politikaları sonucu köyde tarım ve hayvancılığın bittiğini söyleyen Buğanlı, “Sistem bu göçlere sebep oldu. Hiçbir hizmet yok. Kırsal kesim olduğu için tarım ve hayvancılıktan başka yapacak bir şey yok. Bir zamanlar köyümüz tarım ve hayvancılık açısından çok gelişmişti. AKP’nin politikaları ekonomimizi bitirdi. Şimdiye kadar hiçbir destek görmedik. Gönül isterdi ki kendi topraklarımızda, kendi evimizde yaşayalım, kendi işimizi yapalım” dedi. Köydeki gençlerin büyük kısmının iş bulma umuduyla metropollere gittiğini söyleyen Buğanlı, “Göçertme politikaları olmasaydı daha güzel bir yaşam sürecektik” dedi. 

‘BİR DAHA GİTMEM’

Yıllarca çalıştığı İstanbul’dan köyüne dönen Mehmet Buğanlı ise “Ben de daha önce metropollerde çalıştım ama ne olursa olsun bir daha gitmem. Burada hamallık olsun ne iş olursa olsun yaparım ama gitmem. Aile özlemi, memleket özlemi ile geri geldim. Gurbetlik çok zor bir şey. Çeken bilir” diyor. 

‘GENÇLERİMİZ KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILIYOR’

Köyün hiçbir geliri olmadığını söyleyen Buğanlı, “Burada gelirimiz yok. Çok sıkıntı çekiyoruz. Gençlerimiz İstanbul’da aylık 800 ile 1000 TL civarında para karşılığında çalışıyorlar. Kazandıkları para da hiçbir şeye yetmiyor. Resmen kölelik yapıyorlar. Burada iş güç olsa bu köy gelişir ama yatırım olmadığı için köy boşalmak üzere. Gerçekten çok zor durumdayız. Ne yapacağımızı şaşırdık” diyor. (Kars/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova'da yaşam el birliğiyle yeniden kuruluyor

SONRAKİ HABER

Mudanya halkı RORO liman projesini istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...