06 Haziran 2016 11:59

14 kişinin öldüğü faciada ihmaller zinciri

Hatay'da 14 kişinin öldüğü 26 kişinin de yaralandığı faciaya ihmaller zincirinin yol açtığı ortaya çıktı.

Paylaş

Hatay yolunda öğrenci, veli ve öğretmenleri taşıyan midibüsün kanala uçması sonucu meydana gelen faciada yaşamını yitiren 7’si çocuk, 14 kişinin cenazeleri, gözyaşları eşliğinde toprağa verildi. 26 kişinin de yaralandığı faciaya ihmaller zincirinin yol açtığı ortaya çıktı. Doğan Haber Ajansında yer alan habere göre 29 kişilik midibüste 40 yolcu taşındı. Araç sürücüsü önündeki TIR’ı sollayınca direksiyon hakimiyetini kaybetti. Ayrıca valilik okul gezisi için izin alınmadığını söyledi. 

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 5 Temmuz İlkokulu 3-A öğrencileri ve velilerinden oluşan bir grup, önceki gün 2 midibüs ile Osmaniye’deki Karatepe Müzesi ve Aslantaş Milli Parkı’na gezi düzenledi. Resmi izin alınmayan gezi tamamlandıktan sonra akşam saatlerinde dönüşe geçildi. Hava kararmak üzereyken 37 yaşındaki Ferruşah Eşen yönetimindeki 31 KLY 69 plakalı midibüs, Cevdetiye Beldesi’nde kavşağa geldiğinde, yolun sağında park halindeki TIR’ı sollayarak sağ taraftan gelen otomobile çarptı. Kontrolden çıkan midibüs, DSİ’nin sulama kanalına uçtu. TIR’ın kavşağa yakın bir noktada park etmiş olması, midibüsün TIR’ın önünü, kanala paralel tali yoldan gelen otomobilin de TIR’ın sol şeridini görememesinden kaynaklanan kazanın ardından, tam bir can pazarı yaşandı. En çok 29 kişi taşıyabilen, ancak içinde çocuk ve yetişkin toplam 40 kişinin bulunduğu midibüs kanalda hızla suya gömüldü.

Kazada Midibüs Sürücüsü Ferruşah Eşen ile birlikte velilerden Sultan Keyik (35), çocukları Beritan Keyik (9) ve Baver Keyik (7); Hayriye Nur Seviner (32), kızı Nehir Uludağ (9); Öğrenci Velisi Meral Sarı, Müzeyyen Keskin ile kızı Yağmur Keskin (9), Sevgi Ayas ile oğlu Umut Ayas (9), bir öğrencinin kardeşi olan Merve Gül Pembe, Bahadır Karakurt (5) ve Öğretmen Ahmet Cebeci yaşamlarını yitirdi.

Kazada yaralanan 26 kişi ise, Osmaniye ve Hatay’daki hastanelerde tedavi altına alınırken, 2’sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. 

VALİLİK: GEZİ, İZİNSİZ DÜZENLENDİ

İncelemelerin tamamlanmasından sonra kazayla ilgili Hatay Valiliğinden bir açıklama yapıldı. Gezinin izinsiz düzenlendiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: “Söz konusu gezinin, MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 21. maddesine aykırı olarak mülki amirden izin alınmadan düzenlendiği tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır.”

ÖLMEDEN ÖNCE 3 KİŞİ KURTARMIŞ

Kazada yaşamını yitiren Sınıf Öğretmeni Ahmet Cebeci’nin ölmeden önce 3 kişinin hayatını kurtardığı ortaya çıktı. Yakınları ve görgü tanıklarının anlatımına göre Cebeci, kazadan sağ kurtulduktan sonra midibüste bulunanları kurtarmak için suya daldı. Araçta sıkışanların 3’ünü kurtarmayı başaran Cebeci, 4’üncü kez suya daldı, ancak bir daha çıkamadı. Ahmet Cebeci’nin aynı okulda birlikte görev yaptığı öğretmen eşi Seval Cebeci’nin de geziye katıldığı ve diğer midibüste olduğu belirtildi.
Kazada ölenlerden geriye ise mutlu anlarında çektirdikleri fotoğraflar kaldı. 
İskenderun 5 Temmuz İlkokulu ise kaza nedeniyle tatil edildi. Dün sabah okula gelen bazı veli ve öğrenciler gözyaşlarına hakim olamadı.

SOSYAL ETKİNLİK YÖNETMELİĞİNDE NELER VAR?

Resmi ve özel ilkokul ile ortaöğretim kurumlarının il içi ya da il dışında gezi organizeleri Milli Eğitim Bakanlığının ‘İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğine göre yapmaları gerekiyor. Söz konusu yönetmelikte “Gezilerde, 40 öğrenciye kadar bir yönetici ve en fazla iki sorumlu öğretmen görevlendirilir. Okul müdürü, gezilerle ilgili belgeleri inceler ve yetkisinde olanları onaylar. Yetkisi dışındaki gezilerle ilgili yazıyı da en kısa sürede onay alınmak üzere il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderir. Okulun bulunduğu il sınırları dışına yapılacak gezilerle ilgili onay il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün önerisi üzerine mülki amirce verilir. İl içi ve il dışı gezilerde öğrencilerin kaza sigorta işlemleri, geziye gidilecek araçların seçilmesi ve diğer konularda, Okul Gezileri Çerçeve Sözleşmesinde belirtilen hükümlere uyulur” ifadeleri yer alıyor. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Ayvalıtaş yürüyüşüne polis saldırdı

SONRAKİ HABER

Ortaya Karışık konseri Moda’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...