06 Haziran 2016 03:46

Gazeteciler mayısta da zor günler geçirdi

Özgür Gazeteciler Cemiyeti mayıs ayı raporunu açıkladı. Rapora göre mayıs ayında 18 gazeteci gözaltına alındı, 6 gazeteci tutuklandı.

Paylaş

Özgür Gazeteciler Cemiyeti mayıs ayı raporunu açıkladı. Rapora göre mayıs ayında 18 gazeteci gözaltına alındı, 6 gazeteci tutuklandı. 2 gazeteci tehdit edildi, 2 gazetecinin keyfi bir şekilde haber takibi engellendi. 4 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazeteci alıkonuldu. 

1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen gençler ile polis arasında çatışmaların yaşandığı Okmeydanı’nda Özgür Gündem Muhabiri Burcu Özkaya, ayağına gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandı.

3 Mayıs’ta Hatay’ın Altınözü ilçesi Karbeyaz köyü sınırında haber takibi yapan DİHA muhabirleri Erdoğan Alayumat ile Ergin Çağlar gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen DİHA muhabirleri Karbeyaz Jandarma Karakolu’nda götürüldü.

4 Mayıs’ta Antep’te Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından olay yerine giden ve gözaltına alınan DİHA muhabiri Mehmet Hakkı Yılmaz ile daha sonra eve düzenlenen baskında darp edilerek gözaltına alınan ev arkadaşı Cahit Özbek, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifadeleri alınan Yılmaz ve Özbek, tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Mahkemede ifade veren DİHA muhabiri Yılmaz, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken, Özbek ise, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

6 Mayıs’ta Çağlayan Adliyesi’nde Can Dündar ve Erdem Gül’e silahlı saldırı gerçekleşti. Saldıran kişi gözaltına alındı.  NTV muhabiri Yağız Şenkal saldırı sırasında bacağından yaralandı.

9 Mayıs’ta Mardin’in Savur ilçesinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında DİHA muhabiri Abdulkadir Turay’ın da bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Mahkemeye ifade veren Turay ve diğer 4 kişi “örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklanan Turay, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

10 Mayıs’ta Diyarbakır Yenişehir’de polise ait zırhlı aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamaya ilişkin gelişmeleri takip eden DİHA Muhabiri Diyar Balkaş, özel harekat polisleri tarafından engellendi. DİHA Muhabirin başına uzun namlulu silah dayayarak yere yatıran kar maskeli özel harekatçı, çantasını aradı. Balkaç’ın kamerasına el koyan özel harekat polisi, “Kafana sıkarım, kimse bana bir şey diyemez. 3 saniye içerisinde gitmezsen seni burada öldürürüm” diye tehdit etti. 

13 Mayıs’ta İstanbul Kadıköy’de sabah saatlerinde metrobüs durağında yapılan rutin polis kontrolü sırasında gözaltına alınan Aram Yayınevi Editörü Ferzende Taşan tutuklandı. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı ve ceza aldığı eski bir dosyasının Yargıtay tarafından onaylanması üzerine gözaltına alınan Taşan, önce Göztepe Emniyeti’ne ardından Çağlayan Adliyesi’ne götürüldü. Mahkeme kararının yüzüne okunması üzerine Taşan tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. 

13 Mayıs’ta Van girişinde bulunan Kurubaş mevkiinde dün gözaltına alındıktan sonra TEM Şubesi’nde avukatlarıyla görüşmesi engellenerek Yüksekova’ya götürülen Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent, Yüksekova Savcılığı’ndaki ifade işlemlerinin ardından, “Örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı. 

14 Mayıs’ta Van’da haber takibine giderken gözaltına alınan DİHA muhabiri Şermin Soydan, Van Adliyesi’ndeki savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı. Hakkari Savcılığı’na SEGBİS ile ifade veren Soydan, ifade işlemlerinin ardından yine SEGBİS sistemiyle Hakkari Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Soydan, “İşte Gever’e ‘gizli’ operasyon belgesi” başlıklı soykırım belgesi haberi nedeniyle tutuklanarak, Van F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 

20 Mayıs’ta Rojnews muhabiri Rovan Reşît haber takipi sırasında saldırıya uğradı. 

24 Mayıs’ta Urfa’nın en çok dinlenen radyosu olan Radyo Karacadağ’a yapılan polis baskını ile başlayan arama sona erdi. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı kararı ile yapılan baskında, radyonun yayınlarında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “örgüt propagandası” ve “suç ile suçluyu övdüğü” iddiasında bulunuldu. 

31 Mayıs’ta Mersin’de serbest gazetecilik yapan Emin Demir, sosyal medyada yaptığı paylaşımları nedeniyle “Örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Tutuklanan Demir, Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP yol haritasını belirleyecek

SONRAKİ HABER

Otomotiv sektörü yine ihracat rekoru kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...