06 Haziran 2016 03:43

HDP yol haritasını belirleyecek

HDP hukukçuları, bazı anayasa hukukçularıyla Salı günü bir araya gelerek, sürecin yol haritasını belirleyecek. 

Paylaş

Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya aykırı olduğu birçok kesim tarafından kabul edilen “dokunulmazlıkların kaldırılması” düzenlemesine ilişkin yapılan başvuruyu reddederken, HDP hukuki ve siyasi mücadeleyi yükseltme kararı aldı. HDP hukukçuları, bazı anayasa hukukçularıyla Salı günü bir araya gelerek, sürecin yol haritasını belirleyecek. 

HDP Hukuk komisyonu, 7 Haziran Salı Günü, bazı anayasa hukukçularının da katılımıyla geniş katılımlı bir toplantı yaparak hukuksal çerçevede yeni bir yol haritası belirleyecek.

Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendiren Türkiye’nin sayılı anayasa hukukçularından ve aynı zamanda HDP Mardin Milletvekili olan Mithat Sancar, kararı, “Anayasa Mahkemesi korkak davrandı. Baskılara boyun eğdi” sözleriyle değerlendirdi.  Yaptıkları başvuru gerekçelerinin güçlü olduğunu ve bizzat Anayasa Mahkemesinin benzer konularda daha önce verdiği kararları referans aldıklarını dile getiren Sancar, “AYM’nin geçmişte verdiği kararları hatırlattık ki, bunları dikkate alsaydı başka türlü bir karar kurması gerekirdi. Uluslararası hukuka uysaydı farklı bir karar verirdi” dedi. Sancar, yargının bulunduğu duruma ilişkin, “Saray bütün alanları denetlemek için elinden geleni yapıyor. İçeriden atamalarla yargı kompozisyonu değişiyor. AYM bir parça bu tablonun dışında gibi duruyordu. Başvuruyu olumlu değerlendirmesine yönelik beklentimiz vardı. Gördük ki AYM de genel tablonun bir parçası olmayı tercih etti. Bu siyasi ve hukuki mücadelenin bir adımıdır. Başka hukuki yollarda var onları da kullanacağız” değerlendirmesinde bulundu. Sancar, sadece hukuki mücadele ile sınırlı kalmayacaklarının bir kez daha hatırlatan Sancar,  “Asıl önemli ve belirleyici olan demokratik siyasi mücadelemizdir” dedi. AYM’ye yeniden bireysel başvurularda bulunacaklarını, bunun içinde Cumhurbaşkanının düzenlemeyi onaylamasını beklediklerini söyleyen Sancar, AİHM’e başvuru konusunda da acele etmeyeceklerini belirtti. (AnkaraDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hayattan dolayı kendini öldürmenin anlamı

SONRAKİ HABER

Gazeteciler mayısta da zor günler geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...