06 Haziran 2016 03:36

Grup Munzur’dan yeni albüm: Hava kurşun gibi ağır

Grup Munzur’un Kom Müzik’den çıkan ‘’Hava Kurşun Gibi Ağır’’ albümüyle yeniden kitlelerle buluştu.

Paylaş

Yirmi yılı aşkındır ezilenlerin acılarını ve gelecek güzel günlere olan özlemlerini çeşitli dillerden ezgilere dökerek milyonlarla buluşturan Grup Munzur’un Kom Müzik’den çıkan ‘’Hava Kurşun Gibi Ağır’’ albümüyle yeniden kitlelerle buluştu.

Grup Munzur sanat faaliyetlerine 1992 yılında İzmir’de başladı. Çeşitli etkinlikler ve konserlerden sonra 1993 yılında çalışmalarını İstanbul’a taşıyan grup 1994 yılından bugüne Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Grup Munzur İstanbul’a geldiği ve çalışma mekânı sorunlarının yaşandığı bir süreçte “Babanın Türküsü/Onların Kavgası” adıyla ilk albümünü çıkarmıştı. 1995 Eylül’ünde ikinci albümü “Hep Birlikte”yle müzikal yolculuğuna devam eden grup, 1997 yılında ilk iki albümün deneyimlerinden yola çıkarak daha öz ve titiz bir çalışmayla “Tutuşturun Geceleri” adlı üçüncü albümüyle dinleyicileriyle buluştu. 

Uzun bir süredir albüm çıkaramayan Grup Munzur, 2016 yılında ‘Bunca acının baskının olduğu yerde elbette ki bizim de söyleyecek sözümüz vardı ve sözümüz ‘Hava Kurşun Gibi Ağır’ ile ezgilere döküldü. Bombalarla soldurulmuş gülüşlerimizedir sözümüz. Kimliğine bedenine emeğine sahip çıkan ve fabrikalarda her gün yeniden hayatı yaratanlaradır ezgilerimiz. Bu karanlık saltanatına karşı ’Yeşil bir yaprak gibi yüreğini koparıp güneşe’ atanlaradır seslenişimiz.’ diyerek dinleyicileri ile buluştu. 

MUHALİF GRUPLARIN KADIN VOKALLERİ AYNI ŞARKIDA BULUŞTU

Albümün müzik yönetmenliğini Ali Ekber Kayış yaptı ve ülkede öne çıkmış birçok müzisyen de emekleriyle albümde yer aldı. Albümde, ‘Rüzgarın Kanatlarında’ adlı eser, grubun 24 yıllık geçmiş tarihinde gruba vokal olarak emek vermiş tüm grup elemanlarıyla birlikte  seslendirildi. 

Albümde kadın mücadelesinin önemliliğine vurgu yapan bir çalışma ise; insanca yaşamı yok sayan egemen sistemin karşısında muhalif duruşlarını koruyan müzik gruplarının kadın solistleri ile ortak seslendirilen kadın marşı. Sözleri Aslı Erdoğan’a ait olan ‘Bir Kadın’ adlı eseri; AlaMor, Grup Emeğe Ezgi, Sarya Müzik Topluluğu, Grup Vardiya, Grup İsyan Ateşi, Adalılar ve Kaldırım Müzik Topluluğu ile ortak oluşturulan kadın korosu tarafından seslendirdi. Grup, Ömer Leventoğlu’nun Kobanê direnişinden beslenerek sözlerini yazdığı Dara Jiyanê adlı eser ile direnişe ve direnenlere sesleniyor. “Em Mırovın” adlı bir diğer Kürtçe eserin de yer aldığı albümde, sözleri İbrahim Karaca’ya ait olan Soma katliamında yitirdiğimiz madenciler anısına ‘Soma’ adlı eser de yer alıyor. 

Son olarak Grup Munzur, Nazım Hikmet’in sesinin de yer aldığı albümünde ‘Sen yanmasan, ben yanmasam, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’ sözleriyle ‘Kerem Gibi’ adlı eser ile karanlığa karşı başkaldıranları selamlıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tolstoy’u Notos’la yakından okuyun

SONRAKİ HABER

Hayattan dolayı kendini öldürmenin anlamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa