06 Haziran 2016 03:26

Atölyeyle kadınlar evlere hapsolmuyor

Keçiören Kadın Dayanışma Atölyesi sayesinde kadınlar, ilk olarak koro ve tiyatro atölyeleriyle etkinliklerle bir araya geldi.

Paylaş

Damla Yeltekın
Ankara

Ankara 19 Mayıs Mahallesi Muhtarlığı tarafından açılan ve kadınların buluşma noktası haline gelen  Keçiören Kadın Dayanışma Atölyesi, yıl sonu kermesi düzenledi. Kermeste kadınların atölyeler boyunca yaptığı ürünler satışa çıkarıldı.  Atölyeye katılan kadınlar ise kermeste iktidarın kadını eve hapseden  politikalarına karşı bir araya geldiklerini, evdeki yalnızlıklarından kurtulduklarını dile getirdi. 

Keçiören Kadın Dayanışma Atölyesi sayesinde kadınlar, ilk olarak koro ve tiyatro atölyeleriyle etkinliklerle bir araya geldi. İlerleyen süreçte kadınlar için bilgisayar , dikiş nakış, takı tasarım, diksiyon gibi kurslar da açıldı. Her yıl  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Anneler Günü gibi zamanlarda da etkinlikler atölye bünyesinde düzenleniyor. Dayanışma Atölyesi kurucularından Fatma Abushehadeh,  ev ekonomisine katkı açısından dikiş nakış ve takı tasarım atölyelerine talebin daha yoğun olduğunu, kadınların ekonomik açıdan da özgürlüklerine kavuşmaya başladıklarını söyledi.  

DAHA İYİ EŞ DEĞİL DAHA MUTLU KADIN İÇİN

Sergilenen cam ve aynalar üzerinde yapılan vitray çalışmaların yanında sohbet ettiğimiz Abushehadeh, kadınlar atölyede kendilerine zaman ayırdıklarını, üstelik bunu evdeki yoğun işler arasında yapabildiklerini belirtti. Belediyelerin düzenlediği diğer kurslardan farkları anlatan Abushehadeh, “Evinde daha iyi kadın olmak ve eşi tarafından daha makbul olmak adına el becerilerini geliştirmek istiyorlar. Bunu aşılıyorlar. Biz diyoruz ki kendiniz için bir şey yapın. Mutlu olacağınız bir faaliyette bulunun” diye kaydetti. 

ATÖLYELERDE KADINLAR HAYATI SORGULUYOR

Abushehadeh, daha önce hiç tiyatro görmeyen kadınlarla beraber tiyatro atölyesi kurduklarına dikkat çekerek, “Atölyede ilk olarak tiyatro oyunlarında seçilen senaryolar kadınların hayatlarını yansıtan konulardı. Kadınların yaşamındaki erken evliliği, yoksulluk, şiddete ve aşka dair birçok konuyu işledik” dedi. Abushehadeh, “Fark ettik ki aslında  tiyatro atölyesi yaparken aslında  kadın atölyesi yapıyoruz. Hayatı  sorguluyoruz. Oyun çıktığında da ulaşmak istediğimiz konulara da değinmiş oluyoruz” diye vurguladı.

‘DİPLOMALARLA TAYYİP’İ DEVİRECEĞİM’

13 yaşında evlenen 61 yaşındaki Dilber Güneş, kendi  hayatlarından  kesitlerin olduğu bir tiyatro oyununu  atölyede sergiledi. Oyununun konusunu anlatan Güneş, “Köyde sadece benim yaşımda iki kişi daha vardı. 2’si de erkekti ben birisinin seviyordum. O oyunumdaki yolcu karakteri. Beni seven de bir bekçi karakteri var. Bekçi beni dürtükler ben yolcuyu. Annem ölür yolcu gider. Ben hayırsızın birine varmak zorunda kalırım” diye açıkladı. 61 yaşında bir diploma alma imkanı bulduğunu söyleyen Güneş, “61 yaşındayım. Atölyelerde 2 belge aldım. Bunlar benim ilk karnelerim. Ben bu diplomalarımla Tayyip’i devireceğim. Daha çok diploma alacağım” dedi.  Çocuk yaşta zorla evlendirilmelere tepki gösteren Güneş, “Ben evlendim o gece kaçtım nenemle  yattım. Çocuklar yaşı küçük evlendirilmesin. Çocuk gelin  olmasınlar” diye devam etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD ve Türkiye’nin kırmızı çizgileri

SONRAKİ HABER

İletişim’den  futbol külliyatına iki yeni kitap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...