06 Haziran 2016 00:57

Toplusözleşmeyi, 'işçi tepki gösterir' diye saklamışlar

İmzalanan sözleşmeyi Evrensel'den öğrenen tekstil işçileri, zam oranlarının yetersizliğine dikkat çekti.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

TEKSİF ile Tekstil İşverenleri Sendikası arasında 10 bin işçiyi kapsayan toplusözleşme imzalandı. Ancak sözleşme imzalandıktan sonra bile işçilere açıklanmadı. Gerekçe olarak geçmiş yıllarda yaşanan işçi tepkileri gösterilirken, imzalanan sözleşmeyi gazetemizden öğrenen işçiler “Yine satıldık” dedi. İşçiler, kendilerine sorulsaydı bu sözleşmeyi imzalamak yerine greve çıkılmayı tercih edeceklerini dile getirdi.

1 Nisan 2016 tarihinden itibaren 3 yıl geçerli olacak 24. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi işçilerden habersiz olarak 3 Haziran’da imzalandı. Altınyıldız, Yünsa, Bahariye, Akın Tekstil, Kasar Boya gibi Türkiye’nin önde gelen köklü tekstil firmalarında çalışan TEKSİF üyesi 10 bin işçiyi ilgilendiren sözleşmenin imzalandığı duyumu fabrikalara gelse de bu konuda sendikacılardan ve işyeri temsilcilerinden hiçbir açıklama yapılmadı. TEKSİF ancak 4 Haziran’da patronların Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklama ve gazetemizde çıkan haberdin ardından internet sitesinden sözleşmenin imzalandığını duyurdu.

SÖZLEŞME İŞÇİLERDEN GİZLENDİ

İşçiler sözleşmenin imzalanmasını Cuma günü duymalarına rağmen sözleşmenin içeriğini bir gün boyunca öğrenemedi. Temsilcilerden haber almak isteyen işçilere ise bazı işyeri temsilcileri akıl almaz yanıtlar verdi. Altınyıldız’da çalışan bir işçi işyeri temsilcisinin kendilerine “Geçen dönem grevden sonra tepkiler çıkmıştı. Şimdi sözleşme maddelerini fabrika panolarına asmayacağız. Facebook üzerinden duyuru yapacağız” diye açıklama yaptığını aktardı.

YAPILAN ZAM HİÇ BİR DERDE ÇARE OLMAZ

Sözleşmenin nasıl sonuçlandığını sendikadan önce gazetemizden öğrenen işçiler ise “Her zamanki gibi satıldık” diye tepki gösterdi. “Patronların istediği bir sözleşme” diyen 4 yıllık bir Bahariye Halı işçisi sözleşmenin kendi durumunu nasıl etkileyeceğine ilişkin yaptığı hesabı şöyle aktardı: “Ücretime 130 lira bürüt zam yapılacak ve elime ancak 100 lira zam geçecek. Benim biri okula giden iki çocuğum var. Bu zamla mı çocuklarımı okutacağım. Bu para hiç bir derdime çare olmaz.”

‘BANA SORSALARDI KABUL ETMEZDİM’

Ne taslaklar hazırlanırken, ne de sözleşme süresi boyunca kendi fikirlerinin sorulduğunu dile getiren başka bir Bahariye Halı işçisi “İmzalanmadan önce bu sözleşmeyi bana sorulsaydı kabul etmezdim. Geçen grevde sendikaya greve çıktığı için tepki göstermeme rağmen şimdi mutlaka grev derdim” dedi. İşçi yapılan zammın önümüzdeki ay yeni vergi dilimi uygulaması nedeniyle artan kesintiyi bile karşılamayacağını söyledi.
Altınyıldız’da çalışan 6 yıllık bir işçi ise aldıkları zammın önümüzdeki aylarda kendilerinden bireysel emeklilik sistemi (BES) için zorla kesilecek 100 lirayı ancak karşıladığını ve sözleşmeyle hayatlarında iyiye doğru hiç bir değişiklik olmayacağını belirtti.

TOPLUSÖZLEŞMEDE NELER VAR?

3 YIL geçerli olacak sözleşmeyle sosyal haklara sadece tek bir sefer olmak üzere yüzde 22,84 zam yapıldı. Sözleşmeyle ücretlere önce kıdem zammı uygulandı:

- 0-9 yıl çalışan işçilere her yıl için bürüt 12 lira.
- 10-15 yıl çalışan işçilere her yıl için bürüt 15 lira. (Bu sürenin ilk 9 yılı için her yıla brüt 12 TL ödenecek)
- 16 ve üzeri çalışan işçilere her yıl için brüt 20 TL (Bu sürenin ilk 9 yıl için her yıla brüt 12 TL, 10-15 yıl arası için her yıla brüt 15 TL)
Kıdem artışının ardından ise ücretlere ilk birinci yıl için tek sefer yüzde 5, sonraki altı aylık bölümler için ise yüzde 4’er zam yapılacak. Buna göre kıdem zammı yeni bir hak gibi görünse de ilk birinci yıla tek zam yapıldığı için başta yeni işçiler olmak üzere işçiler için hiç bir anlam taşımıyor.

ÖNCEKİ HABER

İsviçre'de herkese maaş bağlanması teklifi %78'le reddedildi

SONRAKİ HABER

Arçelik, günlük 13.5 TL'ye işçi çalıştırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...