02 Mayıs 2012 05:34

İşgalciler yeniden alanlarda

ABD’de gelir dağılımı eşitsizliğini, Wall Street’i, işsizliği ve ekonomik politikaları protesto eden eylemciler uzun bir aradan sonra, 1 Mayıs’la birlikte tekrar sahneye çıktı. Günün erken saatlerinde New York 6. Cadde ve 42. Sokaktaki Bryant Park’ta bir araya gelen yüzlerce eylemci, slogan atarak ekonomik adalet istedi. Kendilerine has

İşgalciler yeniden alanlarda
Paylaş

Göstericiler oynadıkları tiyatro ve taşıdıkları “Biz yüzde 99’uz”, “Kapitalizmin sonu ölüm”, “Sokaklar bizim”, “Amerikan baharı” dövizleriyle işsizlikle ilgili tepkilerini dile getirdi. Protestoya her yaştan insanın destek vermesi de dikkat çekti. Amaçlarının ekonomik adaletsizliğe karşı mücadele etmek olduğunu belirten eylemciler, haklarını sonuna kadar savunacaklarını söylediler.

Uzun süre yolu işgal etmeden ilerleyen eylemciler, başka bir grubun kendilerine katılmasıyla yaklaşık 10 dakika boyunca yolu işgal ederek trafik akışını engelledi. Etrafta geniş güvenlik önlemleri alan New York Polis Departmanı (NYPD) ise olaya kısa sürede müdahale ederek, işgalcileri yoldan çıkarttı, trafik akışını normale çevirdi. Grupların bir araya gelmesini engelleyen polis, protestocuların Union Meydanı’na gitmesine izin verdi. Union Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce insan müzik eşliğinde protestolarına devam etti. Protestocular Florida’da öldürülen siyahi genç Trayvon Martin’in posterlerini taşıdı.

20 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Union meydanında bir araya gelen grup havanın kararmasıyla birlikte civarda bulunan parklara dağıldı. Saat 22.00’de kapanması gereken Battery Park’ta toplanan eylemciler dağılmayınca, polis müdahale etti ve ilk belirlemelere göre 20’ye yakın kişi gözaltına alındı.

Geçen yıl 17 Eylülde Wall Street’e yakın Zuccotti Park’ta eylemlerini başlatan ve kısa sürede tüm ABD’ye yayılan “Wall Street’i İşgal Et” protestocuları, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in talimatıyla polis tarafından 15 Kasımda parktan çıkartılmalarının ardından eski güçlerini kaybetmişti. Eylemciler, havaların ısınmasıyla birlikte eylemlerine devam edeceklerini açıklamışlardı. (DIŞ HABERLER)



Arif Bektaş


Dünyanın her tarafında olduğu gibi İngiltere’de de 1 Mayıs, yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. Liverpool, Brighton, Oxford, Bristol, Manchester, Glasgow gibi şehirlerin yanı sıra Londra’da da bir yürüyüş ve mitingle kutlanan 1 Mayıs’ta kesintilere ve hükümete öfke vardı.

Marx Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanan binlerce emekçi, öğle saatlerinde Londra’nın merkezindeki ünlü Trafalgar Meydanı’na yürüdü. Başta Türk Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) olmak üzere Türkiyeli çeşitli örgüt ve dernek üyesi emekçilerin yoğun katıldığı yürüyüşte, emeklilik ve sosyal haklara yapılan saldırılar kınandı. Emeklilik yaşının 68’e çıkartılmasına tepki gösteren emekçiler, sık sık “68 yaşına kadar çalışmak için çok fazla” sloganı attı.

Ülkenin en büyük sendikalarından biri olan UNITE sendikasının yoğun katılımı dikkat çekerken, mücadeleci sendikalar PCS ve RMT sendikaları da yürüyüşte yer aldı. Çeşitli uluslardan emekçilerin yanı sıra, sosyalist parti ve örgütler de yerini aldı. 1 Mayıs’ın değil de takip eden ilk pazartesinin tatil olmasına rağmen yürüyüşe 5 binden fazla emekçi katıldı. Pazartesi günü ise Sendikalar Konfederasyonu TUC, kuzey Londra’da 1 Mayıs Festivali düzenleyecek.

‘ALTERNATİF VAR’

Başta eğitim ve sağlık alanındaki kesintilerin pankartlara yansıdığı yürüyüşün sonunda konuşan sendikacılar, 1 Mayıs gününün resmi tatil olmasını talep etti.

UNITE Genel Sekreteri Len McCluskey yaptığı konuşmada, “Alternatifler var. Bu alternatif, zenginlere değil halka paraların harcanmasıdır” dedi. Kamu alanlarına yapılan saldırılar karşısında sivil itaatsizlik eylemlerinin yapılması çağrısını yineleyen McCluskey, bütün işçi ve emekçilerin dayanışma içinde mücadele etmesi çağrısı yaptı.

Daha sonra söz alan PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka, “Eğer bugünkü emeklilik hakkımızı kaybedersek bir daha kazanamayız. Bu açıdan eylem ve grevlere aralıksız devam etmemiz ve hükümeti geri adım attırmamız gerekir” dedi. Sewotka, tüm işçilerin 1 Mayıs’ını kutlarken, 10 Mayısta yapılacak greve katılım çağrısı yaptı.

‘BÖLÜNMEYE İZİN VERMEMEMİZ GEREKİR’

Miting sonrası gazetemize özel bir demeç veren Serworka, hükümetin işçi sınıfına karşı her tür saldırı için kolları sıvadığını, fakat buna işçi ve emekçilerin karşı koyarak mücadele hattına girdiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl en büyük eylem ve sendika birlikleri kurulduğunu ve bunun son zamanlarda zayıflamasının talihsiz bir durum olduğunu belirten Serwotka, hükümetin amacının da, sendikaları ve işçileri birlikte örgütlü hareket etmesini engellemek olduğunu söyledi. Serwotka, her tür saldırı ve oyuna rağmen bölünmeye izin vermemek gerektiğini de sözlerine ekledi. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim'in sütü yüzlerce öğrenciyi zehirledi

SONRAKİ HABER

Elbistan'da göçük altındaki işçiler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa