05 Haziran 2016 11:09

ABF 8. Kongresi'nden ortak mücadele çağrısı

Alevi Bektaşi Federasyonunun laiklik ve barış taleplerinin dile getirildiği 8. kongresinde, AKP hükümetinin mezhepçi politikalarına tepki gösterildi.

Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun  laiklik, demokrasi ve barış taleplerinin dile getirildiği 8. kongresinde, AKP hükümetinin içerde ve dışarıdaki mezhepçi politikalarına tepki gösterildi. Alevi örgütleri arasındaki birliğin de tartışıldığı kongrede, Alevilerin başta kendi içerisinde olmak üzere toplumun tüm kesimleriyle bir an önce birleşik bir mücadeleye girmesi gerektiği vurgulandı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) 8. Genel Kongresi Ankara'da yapılıyor. Semah gösterisiyle başlayan kongrede açılış konuşmasını yapan ABF Genel Başkanı Baki Düzgün, "Daha dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 'bizim geçmişimizde insanları diri diri yakma yoktur' dedi. Hatırlatalım Sivas'ı Maraş'ı Çorum'u unutmadık. Aradan geçen 38 yıldan sonra dahi aynı senaryo tekrarlanmak isteniyor. Suriye'den getirilecek IŞİD ve cihatçı örgütler mültecilerle birlikte Alevilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde kamplara yerleştirilmek isteniyor. Türkiye'ye getirilerek Alevilerin yoğun yaşadığı şehirlere 27 bin mülteci kampına yerleştirilmeye çalışılması bizi kaygılandırıyor" diye konuştu. Kürt illerinde yaşanan siyasi ortamın savaşın hukuksuzluğunu ortaya koyduğunu belirten Düzgün, saldırıların genişlemesiyle bölgenin insansızlaştıırlmasın istendiğini söyledi. Farklılıkları ne olursa olsun insanların katledilmelerini kınadıklarını ifade eden Düzgün, "Güneydoğuda aylardır süre savaş konusunda ve katliamlara ağzını açmayan Diyanet, konu Aleviler olunca fetvalar yayınlamaktadır" dedi. Meclis Başkanı'nın yeni anayasada laiklik olmaması sözlerine de tepki gösteren Düzgün, tüm bu dayatmalara rağmen eşit ve özgür yurttaşlık taleplerini her zaman dile getireceklerini söyledi.

'ÖNCE KENDİ SORUNLARIMIZI ÇÖZMELİYİZ'

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ABF'nin yaptığı işlerin çok değerli ve önemli olduğunu söyledi. Ancak federasyonunda öncelikle kişisel kariyer planlarının bırakılarak örgütün ve toplumun sorunlarının gündeme getirilmeleri gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de Alevilerin devletten önce toplumla yüzleşmesi gerektiğini vurgulayan Geçmez, federasyon yönetiminde kişisel çıkarların öne plana geçmesini eleştirdi. Geçmez, “ABF Türkiye'nin sorunlarını çözecekse önce kendi içindeki sorunları çözmekle mükelleftir. ABF, ülkemizde yoksulluğun, savaşın, alabildiğince yozlaşan bir inancın ve Alman Nazilerine hayranlıkla ilerleyen bir siyasetin arkasından girmek yerine o siyaseti deşifre edecek eylemler yapmakla mükelleftir” dedi.
Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Doğan Demir de “Bizim dağıtmadan toparlamamız lazım” dedi. Kolay şartlarda mücadele vermediklerini kaydeden Demir, “Hükümetin baskısı devletin asimilasyonu, hergün gözaltı ve baskılar, zorunlu din dersleri gibi hak ihlalleri Aleviler için devam ediyor. İnadına barış ve halkların kardeşliği için mücadele etmek zorundayız “diye konuştu.

SORUN MÜLTECİLER DEĞİL ASİMİLASYON

Konuk konuşmalarında söz alan Maraş Yaşam Platformu'ndan Anıl Engizek, "Bizim savaştan kaçıp ülkemize gelen mültecilerle bir sorunumuz yoktur. Ancak iktidarın yapmak istediği bölgedeki Alevilerin asimile edilmesidir" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, ülkenin dış politikasının bile mezhep ayrımcılığı üzerine kurulduğunu belirten Yılmaz, yıllardır tartışmalı olan laiklikliğin bile ülkeye çok görüldüğünü söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Alevilerin Türkiye'nin en önemli dinamiklerinden olduğunu söyledi. Hala Türkiye'de insanların ibadethanelerinin neresi olduğunun gösterilmesi ve onların çocuklarına zorunlu din dersi verilmesinden utanç duyuyoruz" diye konuştu.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan ise “Eğer daha fazla eşitliğe, kardeşliği, barışa ve gerçek laikliğe ihtiyacımız varsa, yan yana gelmek zorundayız. Kongrenizin hem kendi içinizdeki birliği sağlamaya yönelik, hem de gerçek taleplerimizin ülkede karşılık bulması için kongrenize başarılar diliyorum” dedi.  

Kongreye CHP Ankara Milletvekilleri Şenal Saruhan, Ali Haydar Hakverdi, Murat Emir, Halkevleri MYK üyesi Dilşat Aktaş, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Hayır, HDP MYK üyesi Çilem Öz de katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Onur Ödülü Yalnız Efe'ye

SONRAKİ HABER

Cizre ve İdil'de sokağa çıkma yasağı saatleri değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...