05 Haziran 2016 11:03

Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Onur Ödülü Yalnız Efe'ye

Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü, ‘Yalnız Efe’ Ahmet Karaçam'a verildi.

Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü, Efemçukuru Altın madenine topraklarını satmayan tek köylü ‘Yalnız Efe’ Ahmet Karaçam'a verildi. Ödül Karaçam’a, “Yalnız da olsa hep ’Efe’ olabilen, ‘Efe’ kalma erdemini gösterdiği için verdi. Ödülü Karaçam'ın avukatı, EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı aldı.

İZMİR'İN YALNIZ EFESİ

Karaçam adına ödülü alan Cangı, çevre mücadelesinde yılmadan devam eden Karaçam'ın 200 tane keçisi olduğunu ve emanet edecek kimsesi olmadığı için gelemediğini söyledi. Cangı, “Ödülü emaneten alacağım. Dağında keçilerin arasında ona teslim edeceğim” diye konuştu.

Jüri ödül gerekçesini açıklarken,  İzmir'in damı denen kente 20 kilometre uzaklıkta yapılan altın madenine karşı mücadele sürecinde zaman içerisinde bütün köylülerin madenin baskıları sonucu topraklarını altın madenine satmalarına karşı Ahmet Karaçam'ın satmadığına dikkat çekti.

Açıklamada; “Ona, İzmir’in Yalnız Efesi derler. Ne madenciye ne hükümetin acele kamulaştırma kararına pirim verir. Toprağını satmaz, sekiz yıl boyunca acele kamulaştırma kararına direnir. Kendisine teklif edilen astronomik miktarları reddeder. Zaman zaman ölüm tehditleri alır, ama hiç birine aldırış etmez. ‘Başım musalla taşına konmadan altıncılar benden bir karış toprak alamaz’ der" denildi.

ÖDÜLÜ DAĞLARDA VERİLECEK

Danıştay'ın, Karaçam'ın bu direnişini verdiği kararla tescil ettiğinin belirtildiği açıklamada jüri; “Onun mücadelesi sadece kendi toprağı için değildir. İzmir’in içme suyunu zehirleyeceği yargı kararı ile sabit madene karşı İzmir’in içme suyu havzalarının korunması ve köyünün topraklarının kirletilmemesi için tek başına çok sayıda dava açar mücadelesini on yıldır neredeyse tek başına sürdürür. Yalnız da olsa hep “Efe” olabilen, “Efe” kalma erdemini gösteren, çevresindekilere bu yolda örnek olan Efemçukuru köylüsü Ahmet Karaçam, Noyan Özkan’ın temsil ettiği  değerlerin anıtsal bir ifadesidir ve onun adına verilen bu ödüle fazlasıyla değerdir” dedi.

Ankara'daki ödül törenine gidemeyen Ahmet Karaçam'a ödülü, önümüzdeki günlerde EGEÇEP'liler ve diğer yaşam savurucuları tarafından keçi çobanlığı yaptığı dağlarda verilecek.

TRAKYA PLATFORMU DA ÖDÜL ALDI

Jüri, Trakya Platformu'nun da, Trakya’nın talan edilmesine, ranta açılmasına ve sağlıklı kent yaşamının tehdidine göz yummamak için verdikleri mücadele nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Trakya Platformu adına ödülü alan Avukat Erdal Arslan, Trakya bölgesinde gerçekleşen çevre mücadelesi anlattı. 1 nükleer ve 5 termik santral yapımını da içeren Trakya Bölge Planı değişikliğinin iptali için açtıkları davalar hakkında bilgi veren Aslan, yapılacak tesislerin doğaya ve gelecek nesillere zarar vermesini engellemek için Trakya Platformu olarak toplumsal ve hukuksal alanda mücadele edeceklerini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aydın'dan sessiz çığlık!

SONRAKİ HABER

ABF 8. Kongresi'nden ortak mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...