04 Haziran 2016 11:43

Kadıköy Kitap Fuarı’nda  Nâzım etkinliği

Kadıköy Belediyesinin Haydarpaşa Gar’ı  peronlarında düzenlediği Kitap Günleri’nde Nâzım Hikmet de unutulmadı. 

Paylaş

8. Kadıköy Kitap Günleri kapsamında Evrensel Basım Yayın tarafından 3 Haziran 1963’te Moskova’da yaşamını yitiren Türkiye ve dünya edebiyatının unutulmaz ismi Şair Nâzım Hikmet Ran için “Sevmek mükemmel iş delikanlım, sev bakalım! Madem ki kafanda yıldızlı bir gece var, benden izin sana sev, sevebildiğin kadar…”  başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. 

Etkinlikte, Evrensel Kültür Dergisi Yazı İşleri Müdürü Nuray Sancar konuşmacıydı.

Nâzım Hikmet’in şiirlerinin hâlâ yaşadığını belirterek sözlerine başlayan Nuray Sancar, Nâzım Hikmet’in “Memleketimden insan manzaraları” isimli şiir kitabında 75 sene önce Haydarpaşa Garı’ndan bir bahar günü 15.45’te hareket eden katarın üçüncü mevki yolcularını anlatıldığını ifade etti. Sancar, “Ankara’ya giderken o sıralar yol 11-12 saat sürmektedir. Vagonun yolcuları sıradan köylü, asker, işçi ve tutsaklardır. Bu süre içinde vagonda olan, o vagonda birbiriyle temas eden, birbirini tanımayan insanların kurdukları diyaloglardan, her birine ait hikayelerden, her birinin tekil manzaralarından büyük manzara çıkarır. Bu manzara dünyanın ve Türkiye’nin manzarasıdır” dedi.

‘GEZİ’DE DE BÖYLE BİR VAGONDA KARŞILAŞTIK’

Sancar bu vagonu Gezi direnişiyle kıyaslayarak, “Gezi direnişinde de böyle bir vagonda karşılaşır gibi birbirimizle karşılaştık. Hiç tanımadığımız insanlarla birlikte, bilmediğimiz kültürden gelen, farklı dilleri konuşan, farklı kaygıları olan, geleceğe başka türlü bakan insanlarla bir araya geldik. Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan ile arkadaşlık etmiş insanlarla, Gezi direnişinde ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ diyen insanlarla, kamu emekçileriyle, kiralık işçilerle, Cizre’de bir bodrumda kaybettiği yakını için endişelenen bir kişiyle ve aklınıza gelen her kesimden, biriyle o vagonda karşılaşırlar. Memleketin halini, ülkenin gidişatını, dünya ahvalini  konuşurlar. Çok şey değişmiştir artık Türkiye’de, bazı satırları “Memleketimden insan manzaraları”ndan içinde yaşadığımız döneme uyarlanabilir. Oradaki göndermeler günümüze de yansıyacak göndermelerdir” diye konuştu. 

Kadıköy Kitap Günleri bugün sona erecek. (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Bir işçi ve bir kadın olarak yalnız olmadığımı gördüm

SONRAKİ HABER

Her söz, her ses, her eylem önemli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...