04 Haziran 2016 09:42

Kayıp yakınları Hurşit Külter'i sordu

Diyarbakır ve Batman’da bir araya gelen İHD ve kayıp yakınları, Hurşit Külter'in akıbetini sordu. 

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini 382. haftasında Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Sur'da yaşamını yitiren Rozerin Çukur'un ailesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Çocuk Komisyonu üyeleri, yaşam hakkı savunucuları da, adalet nöbetine destek verdi. 4 Haziran Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü nedeniyle, savaş ve çatışma ortamlarında yaşamını yitiren çocukların anıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. 

Eylemde konuşan THİV Çocuk Komisyonu üyesi Dilan Deniz Vurgun, TBMM, siyasi partiler, UNICEF, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği(AB) ve Avrupa Komisyonu'nun ilgili mekanizmalarının yükümlülüklerini hatırlatarak sorumluları yaşanan savaş konsepti ile birlikte çocuk ölümleri ve haksızlıklarına karşı göreve çağırdı.

Sokağa çıkma yasakları ile birlikte çocukların yaşam haklarının ihlal edildiğini ve vücut bütünlüğüne dönük bilinçli saldırılar gerçekleştirildiğinin altını çizen Vurgun, " Cizre’de,  Sur'da, Silopi’de ve Nusaybin’de vurularak yaşamını yitiren çocuklar, yasaklar nedeni ile günlerce defin edilemiyor. Çocukların katledildikten sonra insanlık ve insan onuruna yakışacak bir biçimde defin edilmesini engelleyecek insanlık dışı muameleler gerçekleştirilmiştir" dedi.

'ÖLÜ ÇOCUK BÜYÜMEZ!'

Ulusal ve Uluslararası insan hakları savunucularını Bölgede yaşanan hak ihlallerinin araştırılması ve raporlaştırılması üzere bölgeye davet eden Vurgun, "Yüksek sesle diyoruz ki ölü çocuk büyümez" diye konuştu. 

'BİR KEMİĞİ OLSA BİLE KIZIMI İSTİYORUM'

Sur’da yaşamını yitiren ve halen cenazesi alınamayan Rozerin Çukur'un annesi Fahriye Çukur, "5 aydır kızımın cenazesini sokak sokak arıyorum. Yüz metre ötemdeydi ama bulamıyorum onu. Nerede kızım? Kızım 16 yaşındaydı, oturduğu mahallede katlettiler onu ve bizi terörist ilan ettiler. Yeter artık takatimiz kalmadı. Bir kemiği bile olsa kızımı istiyorum" diye duygularını ifade etti. 
Konuşmalar ardından oturma eylemi ile sona erdi.

BATMAN

Batman’da, İHD Şubesi ve kayıp yakınları eylemlerinin 382. haftasında Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek kayıpların akıbeti soruldu. Kayıp yakınlarının fotoğraflarının İnsan Hakları Anıtı önünde dizildiği eylemde, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafları taşındı. Kayıp yakınları adına açıklama yapan İHD Şube Başkanı Mehmet Bağatır, 27 Mayıs'tan bu yana kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini sordu. Külter ailesinin Hurşit Külter'in faili meçhul cinayetlere kurban gitmesinden endişe duyduğunu hatırlatan Bağatır, "Şırnak Valisi yaşanan tüm faili meçhul olayların sorumlusudur. Savcıda yaşananları açığa çıkarmadan sorumludur. Buradan adli makamlara ve Şırnak mülki amirine sesleniyoruz: Hurşit Külter nerede?" diye sordu. 

Bağatır, İHD avukatları ve insan hakları savunucuların Külter'in akıbetinin öğrenilmesine ilişkin yaptığı girişimler üzerine Şırnak’a girişlerine izin verilmediğini aktardı.

Yapılan açıklama ardından nöbet oturma eylemi ile son buldu. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP'den Muhammed Ali için başsağlığı mesajı

SONRAKİ HABER

Hayatının iplerini kimseye vermeyen bir Şahika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...