04 Haziran 2016 07:02

Cizre’de halk yıkıma öfkeli

Cizre’de polisler eşliğinde mahallelere giren paletli kepçeler bir bir evleri yıkıyor. Evleri yıkılan yurttaşlar, kalmak için ev bulamıyor.

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 79 gün sokağa çıkma yasağının ardından bombardıman altında yıkılan binlerce bina için ilçe kaymakamlığı tarafından alınan "kamulaştırma" kararı kapsamında Nur Mahallesi'nin birçok sokağında aynı anda yıkım gerçekleştiriliyor. Evlerinin yıkılmaması için yaptıkları bütün itirazlara olumsuz cevap alan yurttaşlar duruma tepkili.

‘RESMEN DIŞARI ATTILAR’

Devletin kendilerine hiçbir güvence vermeden evlerini yıktığını ve buna karşı yaptıkları bütün itirazlara ret cevabının verildiğini söyleyen Emin Botan (37), "Resmen dışarı attılar bizi, kiraya bile ev bulamıyoruz. 3'ten fazla çocuğu olana kira vermiyorlar. Benim 8 çocuğum var. Ne yapacağız" diye sordu.

‘BİNBİR EMEKLE YAPILAN EVLER YIKILIYOR’

Botan, 50 yıllık evlerinin gözlerinin önünde yok edilmesini seyretmenin kendisi için çok zor olduğunu dile getirerek, "Evimizin sadece bir kolonu yıkılmış, onu onardık, yıkmayın dedik. Ama dinlemiyorlar ki. Binbir emekle yaptığımız, 50 yıllık evlerimizi gelip yıkıyorlar. İçindeki demirleri bile kendilerine alıyorlar" diyerek tepki gösterdi.

‘ÇADIRA BİLE ENGEL’ 

Devletin vaat ettiği paraların da gerçek olmadığını söyleyen Botan, "Bize diyorlar size şu kadar para vereceğiz, gidiyoruz bankaya bakıyoruz gerçekten öyle bir şey var mı diye. Ama yok yani ne para var ne bir şey. Evlerimizi de gözümüzün önünde yıkıyorlar, parayı 100 sene sonra mı verirler artık bilmiyoruz" dedi. 
Kendi memleketlerinden gitmemek için çadırda bile kalmaya razı olduklarını söyleyen Botan, belediyeden talep ettikleri çadırların bile devlet tarafından engellendiğini söyledi.

‘KASKO ÖDEME YAPMIYOR’

Botan, yıkım kararının olduğu her iki binasında toplam 24 ailenin yaşadığını ve bu ailelerin 15'inin henüz kalacak yerlerinin olmadığını ifade etti. Evinin Kasko sigortasına bağlı olduğunu söyleyen Botan, buna rağmen kendisine ödeme yapılmadığını söyleyerek, "Kasko da ödeme yapmıyor. Toplu olduğundan dolayı; paranızı devletten alın diyorlar. Benim evimin şuan 550 bin kredisi var. Aylık 8 bin 600 ödeme yapıyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

İHD: BM geç olmadan Külter için harekete geçmeli

SONRAKİ HABER

Eşine 6 kurşun sıkan sanığa 'haksız tahrik' indirimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...