04 Haziran 2016 00:52

Hattı hızlandır, iş kazası yaşandığında da işçiyi suçla!

Ford işçisi fabrikalarında yaşanan bir iş kazasını gazetemize yazdı. Ağırlaşan çalışma koşullarında iş kazalarından da işçiler sorumlu gösteriliyor.

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Ford Otosan Gölcük fabrikası montaj hattında çalışan bir işçiyim. 3 gün önce fabrikamızda bir iş kazası yaşandı. Bir arkadaşımızın bileği cam yüzünden kesildi ve 6 dikiş atıldı. Bu kaza neden oldu, önlenebilir miydi, bunları tartışmak yerine işçi arkadaşımızın verilen ekipmanları kullanmadığı iddia edilerek arkadaşımız kusurlu ilan edildi. Nasıl mı?
Amirler kaza sonrası montaj hattı tuvaleti girişine bir yazı astılar. Bu yazıda işçilere bol bol öğütler vermişler. Demişler ki “KPS’de (işçi için yapılan iş tanımı) sizlere tariflenen kişisel koruyucu donanımlarınızı mutlaka kullanın. Cam takarken mutlaka gözlük, eldiven ve kevlar bilekliğinizi giyin.” Yazı işçilerin dikkatini çeksin diye de bir soru sormuşlar. Soruyu aynen yazıyorum. “Kaza planlanmamış bir olay ise sizce kişisel koruyucularını kullanmayan kişiler kazayı planlıyor olabilir mi?” Yani açık açık demiş ki bileği kesilen arkadaşınız planlı bir şekilde ekipmanlarını kullanmayarak kaza yaptı. El insaf ya. Bu kadar da aymazlık olur mu? Bizim arkadaşımız kaza geçirmiş bileğine 6 dikiş atılmış, sağlık durumu ne, bu kaza onda kalıcı hasara neden olur mu bilmiyoruz ama onlar bu kazayı arkadaşımızın sırtına yıkmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu haksızlığa dayanamayan bir işçi arkadaşımız asılan yazıdaki soruya şu cevabı vermiş. “Olamaz. Her şeyi işçiye mal etmeyi bırakın. Bizi KPS dışı çalıştıran sizsiniz”. Bilesiniz ki bu yanıt sadece bir işçiye ait değil. Sorduğunuz soruya hepimizin vereceği yanıt da bu.
Sizlere iş kazası geçiren işçiyi suçladıkları Montaj Custom hattındaki çalışma temposundan bahsedeyim eminim “suçluyu” hemencecik bulacaksınız. Hat hızımız normalde 1.60, hızı 1.50’ye çektiler. Hatta bildiğiniz koşarak çalışıyoruz. Bu haziran sıcağında bu tempoya yetişmek imkansız. Hat kaçarsa ekip lideri ile papaz oluyorsun. Sinirler gergin, bedenler yorgun. Bu sıcakta klimasız ortamda koşarak çalıştığınızı düşünün. Gece vardiyası yine bir nebze katlanılır ama gündüz vardiyasında bu sıcakta bu tempoya dayanamayarak bayılan arkadaşlarımız bile var. Önümüz ramazan bu tempoda devam edilirse fenalaşan, bayılan işçi sayısı da artacaktır. Hat hızına yetişemediği için molaya çıkamayan arkadaşlarımız var. Düşünün kaza olmuş, işçi yaralanmış buna rağmen hat hızı düşmüyor. İşte, el insaf dememizin nedeni tam da bu. Sen işçiyi bu tempoda çalıştırır. Posasını çıkar. Bir kaza oldu mu da işçiyi suçla. Biz insanız insan robot değiliz. Ve çalışırken insan yerine konulmak istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

‘Yaptığımız binalar işçilerin mezar taşı oluyor’

SONRAKİ HABER

Yolsuzlukla mücadelede bir arpa boyu yol alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...