04 Haziran 2016 00:30

Lig bölgesel, problemi beynelmilel

Bölgesel Amatör Lig’in hem şampiyonluk (ve dolayısıyla profesyonel liglere yükselme) hem de küme düşme standartları bir türlü belirlenebilmiş değil.

Paylaş

Alper KAYA

Bölgesel Amatör Lig’in, uygulamaya konulduğu yıldan bu yana her yıl değişen statüsü ile hem şampiyonluk (ve dolayısıyla profesyonel liglere yükselme) hem de küme düşme standartları bir türlü belirlenebilmiş değil. En basit örnekle, geçtiğimiz sezon ilk sıradaki takımlar doğrudan çıkmışken bu sezon play off uygulaması getirildi ve tüm grup liderleri birbirleriyle maç yaptı. Nitekim iki yıl önce de play off uygulaması vardı. Yap boza dönen ligde değişmeyen tek şey ise il kontenjanı oldu!

TRİLYONLUK KUŞADASI, 6. SIRADAN DÜŞTÜ

İl kontenjanı uygulamasını kısaca özetlemek gerekirse basit bir somut örnek buna yeterli olacaktır. Bu sezon BAL 10. Grup’ta yer alan Kuşadasıspor, gruptaki üç Aydın temsilcisinden birisiydi. Diğer takımlardan Sökespor 1 puanla liderliği kaçırırken, üçüncü Aydın temsilcisi Didim Belediyespor ise 3. sırada ligi tamamladı. Bu takımlardan Kuşadasıspor sıralamada daha aşağıda yer aldı. Eğer Sökespor şampiyon olsaydı Kuşadasıspor play out (baraj maçı) oynayarak Süper Amatör Lig’den çıkan bir takımla maç yapacaktı. Ancak Sökespor da şampiyon olamayınca grubun son Aydın takımı olarak il kontenjanı gereği grubu 6. sırada bitirmiş olmasına rağmen doğrudan küme düştü! Didim Belediyespor ise play out maçı ile kümede kaldı... Hal böyleyken ne oldu, 3. Lig’den düşen Çine Madranspor ile birlikte önümüzdeki sezon Aydın’ın tekrardan üç takımla temsil edilmesi kesinleşti. Ligi altıncı sırada bitiren, sezon öncesi başta Süper Lig apoletli Jaba olmak üzere kalburüstü transferler yapan ve ciddi anlamda maddi yatırım gerçekleştiren Kuşadasıspor, ligin ikinci devresinde yükselişe geçen Sökespor’a başta Söke Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesinin ciddi maddi yatırımları karşısında mücadele veremedi ve il kontenjanına yenik düştü.

BİR ŞAMPİYON, ALTI KÜME DÜŞEN

Daha ironik bir tablo ise Bölgesel Amatör Lig 1. Grup’ta gerçekleşti. Bölge takımlarından oluşan 1. Grup’ta lider (ve şampiyon) olan 12 Bingölspor, grubu 9. sırada bitiren Diyarbakır Yolspor ile son iki sırayı alarak doğrudan düşen Kızıltepe Fıratspor ve Diyarbakır 1968 haricinde kalan 8 takım da il kontenjanı gereği Süper Amatör Lig’e düşmemek için play out maçı oynadı! Ligi 4. sırada bitiren Yüksekova Belediyespor, 7. sırada bitiren Ağrı Gençlerbirliği, 8. sırada bitiren Muş Demirspor ve 10. sırada bitiren Gercüş Bağlaspor ise play out maçları neticesinde küme düştü...

PEKİ BU TABLO BİZİ NASIL BİR SONUCA İTMELİ?

Kuşadasıspor fazlasıyla spesifik bir örnekti. Bölgesel Amatör Lig 1. Grup’taki tablo ise maalesef il kontenjanının kaçınılmaz sonucu. Bu kazan, daha çok su kaynatacağa benziyor. Asıl soru ise şu: Bu ligin takımları neden ortak bir deklarasyon yayınlamıyor? Niye sezonu üçüncü sırada bitirseler de kaderlerinin tek maça kalmasını (ve hatta kalmamasını) sineye çekiyorlar? Bu psikolojiyi sanıyorum ’80 dönemi sonrasında futbolun “sadece” futbol olarak gösterilmeye çalışılmasının bir sonucu olarak algılayabiliriz ve bunda da hatalı sayılmayız! Zira Bölgesel Amatör Lig, kuruluş amacı olan profesyonel liglere geçiş basamağı olma misyonunu yitireli çok oldu. Kimse sesini çıkarmadı. Pek çok futbolcu yaş kontenjanı denilen zulüm nedeniyle tek meslekleri olan futboldan koparıldı, kimse sesini çıkarmadı. Bölgesel Amatör Lig gittikçe belediye takımlarının arka bahçesi haline geldi ve maddi yatırımlar ile 3. Lig ve pek çok 2. Lig takımını solladı, hâlâ kimse sesini çıkarmıyor. Bu suskunluğun sebebi, amacın zaten futbol olmaması mı; yoksa derin bir sindirilmişlik mi? Bunu da zaman göstereceğe benziyor...

ÖNCEKİ HABER

Mahmut Oral: Bölgede iliştirilmiş gazetecilik yapılıyor

SONRAKİ HABER

Suriye'ye silah taşıdığı iddia edilen konvoy görüntülendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa