03 Haziran 2016 17:20

Mahmut Oral: Bölgede iliştirilmiş gazetecilik yapılıyor

Cumhuriyet Gazetesi Bölge Muhabiri Mahmut Oral, iktidarın gazetecilik faaliyetini suç olarak göstererek terörize ettiğini vurguladı.

Paylaş

Bölgedeki saldırılarla birlikte muhalif basına yönelik yoğun baskı politikası da devam ediyor. Basına yönelik artan saldırıları değerlendiren Cumhuriyet Gazetesi Bölge Muhabiri Mahmut Oral, iktidarın gazetecilik faaliyetini suç olarak göstererek terörize ettiğini vurguladı. Dünyanın her yerinde baskı rejimlerinin basını kontrol altına almak istediğini ifade eden Oral, AKP iktidarının da varlığını devam ettirmek için basın üzerinde baskı prensibi uyguladığını dile getirdi. AKP iktidarının tüm muhalifleri ortadan kaldırmak istediğine değinen Oral, AKP’nin bu doğrultuda basının sesini kısmak istediğini vurguladı.

‘SAHADA ENGELLENİYORUZ’

Gazetecilik faaliyetine son verilmek istendiğinin altını çizen Oral, devletin bölgede gazeteciliği yasakladığını ifade etti. Gazetecilerin özelikle bölgede seyahatlerine izin verilmediğini dile getiren Oral, sahada çok zorlukla karşılaştıklarını, “sokağa çıkma yasağı” uygulanan yerlerde gazetecilerin halkla bir araya gelmesinin polislerce engellendiğini aktardı. Oral, “Giriş-çıkışlarda veya kent içerisinde gezdiğimizde engellemelerle karşılaşıyorduk” dedi.

Yaygın medya tarafından bölgede iliştirilmiş gazetecilik yapıldığına değinen Oral, “Zırhlı araçlarla bölgeye giden gazeteciler resmi açıklamaların dışına çıkamıyor. 1990’lı yılların öz eleştirisi geçtiğimiz senelerde verildi. Mevcut iktidar değiştiğinde birçok gazeteci itiraflarda bulunacak” diye ifade etti.

‘DEVLET UYGULADIĞI ŞİDDETİ SAKLAMAK İSTİYOR’

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği bölgelerde iletişim hatlarının kesildiğini hatırlatan Oral, muhalif basının tüm bu kısıtlamalara rağmen bölgeden haber çıkardığını ifade etti. “Devlet bölgede uyguladığı şiddeti saklamak istiyor” diyen Oral, basın mensuplarının gerçeği yansıtmaktan çekinmemesi gerektiğini vurguladı. Son olarak muhalif gazetecilerin dayanışma içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Oral, “Haber Nöbeti gibi, Özgür Gündem gazetesine Eş Genel Yayın Yönetmenliği kampanyaları çok verimliydi. Bu tarz dayanışmaların çoğalması gerekir” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Bu davanın konusu olmak onurdur’

SONRAKİ HABER

Lig bölgesel, problemi beynelmilel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa