03 Haziran 2016 14:23

Hastanelerde fiili kürtaj yasağı

Kadınların kürtaj hakkı kamu hastaneleri tarafından yasal süre 10 hafta olmasına rağmen fiili olarak engelleniyor.

Paylaş

Kadınların kürtaj hakkı kamu hastaneleri tarafından yasal süre 10 hafta olmasına rağmen fiili olarak engelleniyor. Sağlık Bakanlığı Bakanlığa bağlı hastanelerde kürtaj için herhangi bir kısıtlama bulunmadığını açıklamasına rağmen, 12 kadın örgütü tarafından yapılan araştırma büyük şehirlerdeki birkaç hastane dışında yasal kürtaj hakkına erişilemediğinmi ortaya koydu.

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultay’ı bileşeni  12 kadın örgütü kamu hastanelerini aradı ve hastanede kürtaj yapılıp yapılmadığını sordu. Bu yanıtlar sonucunda Kamu Hastaneleri Kürtaj Uygulamaları Araştırma Raporu hazırlandı.

SADECE 9 HASTANE

12 ilde 184 kamu hastanesiyle görüşüldü. 74’ünde kürtaj yapılabildiği söylendiği halde, sadece Ankara, İzmir ve İstanbul’daki 9 hastanede yasaya uygun bir şekilde, yani hamileliğin 10. haftasına kadar, evli ve bekâr ayrımı yapılmaksızın, isteğe bağlı kürtaj yapıldığı söylendi. Ayrıca, kadınlar, Ankara’da kürtaj yapılan üç hastaneden birinde kürtaj olabilmek için anestezi ücretini ödemek zorunda

YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR

Rapora göre, kürtaj yapılmayan 76 hastanede, kürtajın gerçekleştirilmemesi,  hastanenin fiziki şartlarının yeterli olmaması, kadın doğum uzmanının bulunmaması, doktorların kürtaj yapmayı reddetmesi şeklinde gerekçelendiriliyor. Ayrıca raporda, bazı hastanelerde kürtajın “yasak” olduğu için yapılamayacağı şeklinde yanlış bilgi verdiği de ifade edilmiş.

BAŞKA ŞARTLAR ÖNE SÜRÜLDÜ

65 kamu hastanesinde ise kürtaj yapıldığı fakat yasada belirtilen prosedürler (10 haftaya kadar olan hamilelikler için evli ise eşin imzası, evli değilse nüfus cüzdanı örneği istenmesi) dışında başka şartlar öne sürüldüğünün belirtildiği raporda şu örnekler ifade edilmiş:
* Ankara’da bir hastane, kürtajın sadece düşükler söz konusu olduğunda başka bir hastanede ise sadece tıbbi zorunluluklar sebebiyle yapılabileceği belirtildi. Görevli uygulamayı “Yani ben çocuğumu istemiyorum dersen alınmaz, ama anne sağlığını tehdit eden bir durum varsa, veya çocuk engelliyse, bir tehlike varsa her zaman yapılır” şeklinde ifade etti.
* Antalya’da bulunan yedi kamu hastanesinin beşinde kürtajın isteğe bağlı yapılmadığı ve ancak tıbbi müdahale gerektiği durumlarda yapıldığı ifade edildi.
* Bursa’daki bir hastane, “Kadın daha öncesinde normal doğum yaptıysa kürtaj yapılıyor; sezaryenle doğum yaptıysa yapılmıyor.” denilerek sezaryenle doğum yapan kadının rahmi kapalı olacağı gerekçesiyle doktorun bununla uğraşamadığı söylendi. Yine Bursa’daki bir başka hastanenin kadın-doğum acil servisiyle yapılan görüşmede, sadece düşük riski olan gebeliklere müdahale edildiği söylendi ve düşük riski olmadan kürtaj olmak isteyen kadınların özel hastaneye gitmeleri önerildi.
Sağlık Bakanlığı 05.02.2015’de “10 hafta sonuna kadar tıbbi bir zorunluluk olmadan isteğe bağlı olarak gebeliğin sonlandırılmasının Bakanlığımıza bağlı hastanelerde yapılmasında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır” demişti.

ARAŞTIRMAYI HANGİ KADIN ÖRGÜTLERİ YAPTI?

Araştırma Adıyaman Yaşam Derneği, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği,  Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi, Kadın Dayanışma Vakfı, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Mersin Bağımsız Kadın Derneği, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Fethiye Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği, Muş Kadın Derneği, Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği ve Van Kadın Derneği gönüllüleri tarafından kamu hastaneleri telefonla aranarak yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Andante artık ‘Türkiye’nin Müzik Kültürü Dergisi’ oldu

SONRAKİ HABER

Bütünleme kalktı, öğrenciler isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...