03 Haziran 2016 13:46

Termik santraller yaşam hakkını ihlal ediyor

Kömürlü termik santrallerin bulundukları bölgelerde yapılan hak ihlalleri bir saha çalışmasına konu edildi. Araştırmalarda çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Kömürlü termik santrallerin bulundukları bölgelerde yapılan hak ihlalleri bir saha çalışmasına konu edildi. Seyitömer, Aliağa, İskenderun ve Çanakkale’de yürütülen saha araştırmalarında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Kömürlü termik santrallerin bulunduğu yörelerde yaşayan halkla yüz yüze yapılan mülakatlar sonucu termik santrallerin, başta yaşam hakkı olmak üzere, birçok evrensel insan hakkını hiçe saydığı ve ihlal ettiği ortaya çıktı.

ÇALIŞMA HAKKI VE MÜLKİYET YOK OLUYOR

Yeryüzü Derneği tarafından Mart 2016 tarihinde 22 farklı yerleşim yerinde bölgede ilk termik santrallerin kurulduğu yıllardan başlayarak, 2015 yılına kadar geçen süre içerinde ortaya çıkan insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmak hedeflendi.

Yapılan bu saha çalışmalarında kömür yatırımlarının temel insan haklarından olan çalışma hakkıyla çeliştiği ortaya çıkarken, termik santrallerle birlikte bölgede geçimini tarımla sağlayan bireylerin çalışma olanaklarının ellerinden alındığı ortaya kondu. Araştırma bu santrallerin çerçevesinde yaşayan bireylerin mülkiyet haklarının da özellikle kamulaştırmalar yoluyla ihlal edildiği görüldü.

KÜL DAĞLARI VE YAŞAM

Araştırma kömür yatırımlarının temel insan haklarından olan sağlıklı çevrede yaşama hakkını ihlal ettiğini, bunun temel nedeninin termik santrallerin yarattığı ekolojik sorunlar olduğu belirlendi. Termik santrallerden çıkan küllerin hem sosyal hayatı olumsuz etkilerken hem de sağlık açısından da riskler ürettiği tespit edildi. Santrallerin biriken kül dağlarının da hem çevreyi hem sağlığı etkileyen önemli bir sorun olduğu ortaya kondu.  

Araştırma bir bütün olarak kömürlü termik santrallerin insanların temel yaşam haklarını ihlal ettiği gerçeğini gözler önüne serdi.

ÖNCEKİ HABER

Hakan Fidan'ın görevden alındığı iddiası yalanlandı

SONRAKİ HABER

Aslı Tohumcu ile öykü yazım atölyesi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...