03 Haziran 2016 11:09

Af Örgütü: Türkiye mülteciler için güvenli değil

Af Örgütü tarafından hazırlanan "Güvenli bir sığınak değil" başlıklı raporda, Türkiye'nin mülteciler için "güvenli bir ülke olmadığı" ifade edildi.

Paylaş

Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) mültecilere ilişkin "Güvenli bir sığınak değil" başlıklı 35 sayfalık bir rapor hazırlandı. Raporda, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart'ta varılan anlaşmanın "dikkatsizce hazırlandığı" ve "yasadışı" olduğu belirtildi. Raporda, Türkiye'nin mülteciler için "güvenli bir ülke olmadığı" ifade edildi. 

"Türkiye mevcut sığınmacıların durumların değerlendirecek mekanizmalardan yoksun ve AB de bilerek Türkiye'deki durumu farklı yansıtıyor" denilen raporda, 2015 yılı Nisan ayında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne kayıtlı 266 bin sığınmacıdan yalnızca yüzde 4'ünün başvurularının değerlendirildiği ifade edildi. Türkiye'nin mültecilerin hukuki durumuna dair 1951 tarihli sözleşmeye koyduğu coğrafi çekince nedeniyle Avrupa dışından gelen sığınmacıları mülteci olarak kabul etmediğinin belirtildiği raporda, "AB ile yapılan gibi anlaşmalar nedeniyle de bu kişilerin mülteci olarak kabul edilebilecekleri üçüncü ülkelere gönderilmeleri mümkün olmuyor" denildi. 

'MÜLTECİLER YARDIM ALMADAN HAYATLARINI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYOR'

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin çok büyük çoğunluğunun kamplar dışında yaşadıklarını ve yaşamlarını devlet desteği almadan sürdürmek zorunda kaldıklarına dikkat çekilen raporda, 2016 Mart-Mayıs ayları arasında rapor için görüştükleri 57 mültecinin tümünün, yetkililerden hiçbir yardım almadan yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını kaydetti. Raporda isimleri değiştirilerek hikayeleri anlatılan bu kişilerin çoğu, aile üyelerinden, diğer sığınmacılardan ya da dini gruplardan aldıkları yardımlarla hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Örgüt raporunda, Türkiye'nin 2015'in sonunda ve 2016'nın ilk aylarında sığınmacıları Afganistan, Irak ve Suriye gibi risk altında olacakları ülkelere gönderdiğini de vurguladı. Rapora ilişkin bilgi veren Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Bulgularımız Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğu fikrinin bir kurmacadan ibaret olduğunu ortaya koydu" dedi. Dalhuisen, Türkiye'nin mevcut sistemiyle 3 milyonun üzerinde sığınmacı ve mülteci ile baş etmekte zorlandığını söyledi. Dalhuisen, sığınmacıların durumlarının ele alınması için yıllarca beklemek zorunda kaldıklarını, kendileri ve ailelerinin barınma ihtiyacı için çok düşük ölçüde yardımı aldıklarını ve 9 yaşında çocukların ailelerinin geçimine yardım etmek için çalıştıklarını da söyledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

İran’da işten atmaları protesto eden işçilere kırbaç cezası

SONRAKİ HABER

İnsan kaçakçısı kahramana nasıl dönüşür? Nerede dönüşür?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa