02 Haziran 2016 11:34

Denetim yapan değil biat eden müfettiş!

Milli Eğitim Bakanlığında bulunan müfettişlerin sayısı yaklaşık 500’e düşürülecek ve mülakatla göreve alınacaklar.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP hükümeti tarafından hazırlanan ve Meclis komisyonunda görüşülmeye başlanan yeni kanun tasarısına göre Milli Eğitim Bakanlığında bulunan müfettişlerin sayısı yaklaşık 500’e düşürülecek ve mülakatla göreve alınacaklar. Tasarıyı gazetemize değerlendiren maarif müfettişleri, hükümetin  müfettişlerin denetim görevinden alınıp sadece soruşturmalarla ilgilenmesini, iktidara biat etmelerinin istediğini söylediler. 

Bakanlar Kurulunun Meclise gönderdiği kanun tasarısına göre Milli Eğitim Bakanlığında çalışan maarif müfettişlerin sayısı 2 bin 507’den yaklaşık 500’e indirilecek ve yeni müfettişler yalnızca mülakatla göreve getirilecek. Tüm maarif müfettişlerinin eğitim uzmanı kadrosuna atanacağı tasarıya ilişkin maarif müfettişleriyle konuştuk. Edirne Maarif Müfettişi Ataman Öztürk zaten şu anda yüzde 57 performansla çalışmakta olan maarif müfettişlerinin bu yasayla 5’te bir oranına düşürülerek daha fazla iş yapmaya zorlanacaklarını söyledi. Asıl çelişkinin de bu olduğunu belirten Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığının amacının daha çok iş yaptırmak olmadığını, sorunun bakanlığın maarif müfettişleri istediği gibi yönlendirememesinden kaynaklandığını söyledi. Tasarının kanunlaşması halinde sistemde var olan 2 bin 507 müfettişin özlük haklarının elinden alınacağını dile getiren Öztürk, “Ayrıca bu sadece müfettişlere yönelik bir hak ihlali değil. Okullar, yurtlar vb. Eğitim kurumlarındaki olumsuz örnekler, kamuoyunda sık sık duyduğumuz çocuk istismarları, eğitim kalitesinin düşmesinden kaynaklanan sorunlar daha çok artacaktır” dedi. 

‘MÜFETTİŞLER GÜVENCEYDİ’

Çanakkale Maarif Müfettişi Hüseyin Okkalı da söz konusu kanun tasarısının asıl amacının tüm eğitim kurumlarının denetim boyutundan çıkarılması, müfettişlerin sadece soruşturmalarla meşgul olması olduğunu söyledi. Çünkü 500 müfettişle on binlerce kurumun denetlenmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Okkalı, “Sadece milli eğitime bağlı okulların sayısı şu anda 30 bin civarında. Kaldı ki bunun içinde özel okullar ve yurtları, etüt merkezlerini saymıyoruz. Bunlarla birlikte 500 kurumun bu düzenlemeyle denetlenmesini düşünemeyiz. 2 bin 500 kişiyle yapamadığınız bir işi 500 kişiyle hiç yapamazsınız” dedi. 

Dolayısıyla artık bakanlığın okulların ve diğer eğitim kurumlarının denetlenmesini istemediğini ifade eden Okkalı, maarif müfettişlerinin denetim görevinden alınıp sadece soruşturmalarla ilgilenecek, iktidara biat edecek bir müfettiş yapısının oluşturulmasının istendiğini söyledi. Kanun değişikliğinin kabulü durumunda etkilerinin kısa zamanda görüleceğini belirten Okkalı, “Çocuklarımız, velilerimiz, eğitim personelimiz bundan etkilenecekler. 

Bugüne kadar politik atamalarla gelenlerle eğitim çalışanları arasında bir güvenceydi maarif müfettişi. En objektif şekilde çalışan bir kurumdu. Bunu ortadan kaldıracaklar ve eğitimciler için oldukça güvensiz bir süreç başlayacak. Umarım hükümet bu yasayı bir an önce geri çeker” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Açlığın ve yoksulluğun fotoğrafı: Bir tas çorba için

SONRAKİ HABER

İşçilerin birliği emeğin siyaseti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...