02 Haziran 2016 09:20

Demokratik Suriye Güçleri Menbic'in merkezine ilerliyor

Demokratik Suriye Güçlerinin (QSD), ABD özel birlik askeriyle birlikte Fırat Nehri’nin batısına yönelik Menbic operasyonu sürüyor.

Paylaş

YPG’lilerin öncülük ettiği Demokratik Suriye Güçlerinin (QSD), ABD özel birlik askeriyle birlikte Türkiye’nin ‘kırmızı çizgi’ ilan ettiği Fırat Nehri’nin batısına yönelik Menbic operasyonu sürüyor. Reuters’a konuşan Kürt kaynaklar QSD’nin, Menbiç kent merkezine ulaşmasına 10 kilometre kaldığını söyledi.  Aynı kaynak, QSD’nin Menbiç’e ne zaman ulaşacağının sorulması üzerineyse şu yanıtı verdi: “Birkaç gün içinde.”

9 KÖY ALINDI

QSD tarafından sık sık sivillere uyarılarda bulunulduğu, IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde bulunan sivillerin, operasyon sırasında iş birliği yapması ve mevzilerden uzak durmasının istendiği kaydedildi. Amerika’nın Sesi’nde yer alan haberdeyse QSD’nin, Türkiye sınırı yakınındaki dokuz köyü IŞİD’in elinden aldığı duyuruldu. Operasyonlara ABD öncülüğündeki koalisyon da havadan destek verirken, merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü son 24 saatteki bombardımanda en az 15 sivilin öldüğünü bildirdi. 

REUTERS: MENBİC’İ SİVİLLER İDARE EDECEK

Reuters ajansının haberine göre Menbic’e operasyon başlatan ABD destekli Suriyeli güçler, IŞİD’den kurtarılmasının ardından kentin kontrolünün sivillerden oluşan bir konseye devredileceğini açıkladı. Reuters ajansı, Suriye’de IŞİD militanlarının Avrupa’ya geçişinin engellenmesi için kilit öneme sahip olan Menbic kentine dün operasyon başlatan ABD destekli Suriyeli güçler, kenti sivillerden oluşan bir konseyin idare edeceğini açıkladı.

Operasyon başladıktan kısa süre sonra Reuters’a konuşan ABD’li ordu yetkilileri, YPG’nin yalnızca Menbic çevresindeki bölgeyi IŞİD’den temizlemek için savaşacağını ve operasyon planlarına göre IŞİD’den temizlendikten sonra bölgenin istikrar ve güvenliğinden Arap güçlerinin sorumlu olacağını iddia etmişti. Yetkililerden bir tanesi de, “Anlaşma, Menbic alındıktan sonra YPG’nin orada kalmayacağı yönünde… Dolayısıyla Suriyeli Araplar geleneksel olarak Suriyeli Arap olan bölgeyi kontrol etmiş olacak” demişti. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

Haydarpaşa’daki Kitap Günlerini 10 bin okur ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Mater: Soruşturmalara rağmen dayanışmaya devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...