01 Haziran 2016 14:37

‘Dayanışmak sahici gazetecilerin ödevidir’

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasını Gazeteci Aydın Engin devraldı.

Paylaş

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasında nöbeti devralan Gazeteci Aydın Engin, “Baskı altındaki meslektaşlarla dayanışmak ise sahici gazetecilerin ödevidir” dedi.

Soruşturma ve baskıların hedefinde olan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasının 30’uncu gününde nöbeti Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Gazeteci Aydın Engin devraldı. Haber toplantısına katılan Engin, gazetenin editör ve muhabirleri ile gündeme dair haber ve haber başlıklarını değerlendirdi. Engin, Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazısında da dayanışma amacıyla yayın yönetmenliği yürüten gazetecilere açılan soruşturmalara dikkat çekti.

Engin, “Görevli savcıya açık mektup” başlıklı yazısında “Baskı altındaki meslektaşlarla dayanışmak ise sahici gazetecilerin ödevidir. Sonunda gazete okurlarının haber alma hakkı ete kemiğe bürünecek. Bunun gerçek bir demokraside ne kadar önemli olduğunu, demokrasilerin olmazsa olmaz koşulu olduğunu sizin de bildiğinizi düşünüyorum. İfade vermeye geldiğimde görüşmek üzere size iyi günler dilerim” dedi.

‘DİHA GERÇEK HABERCİLİK SINAVI VERDİ’

Dayanışma kampanyası ile ilgili konuşan Engin, 1994 yılında Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasını hatırlatarak, o dönem de benzer bir dayanışma örgütlendiğini söyledi. Engin, “Gündem gazetesi her zaman üzerine yargının çullandığı, yargı erki yoluyla susturulmaya çalışıldığı bir yayın organı oldu ama 2016 yılında sevindiren şey şu ki; dayanışma gösteren meslektaşlarımızın sayısı şaşılacak ve sevindirecek ölçüde arttı. Türkiye’de dayanışma ruhunun demokrasiyi savunmak isteyen gazetecilerin işyerlerini riske etmek pahasına göze almalarını önemli buluyorum. Bunlardan biri de ben oldum ve arkadaşların iyi bir buluşuydu. Mesleğin ak yüzüne kara çalmamış pek çok meslektaşım geldiler dayanışmaya” şeklinde konuştu.

Dayanışma içinde olmayan gazetecilere, “Siz neredeydiniz, nasıl gazetecilersiniz diye sormak lazım” diyen Engin, 13 DİHA muhabirinin tutuklanmasına da tepki gösterdi. Engin, şunları aktardı: “DİHA’nın Kürt illerinde gerçek habercilik sınavı verdiği günlerdeyiz. Kütahya’da İzmir’de habercilik yapmak mümkün ama Kürt illerinde habercilik kelleyi koltuğa almak anlamına geliyor. Kelleyi koltuğuna almış olanlar da DİHA muhabirleri. Kelleleri ellerine verilmedi ama kelleleri ile beraber demir parmaklıkların ardına itildiler. Ben meslekte şuna inanırım. Bir arkadaşımız tutuklanırsa üç arkadaşımız o haberi yapar. Başını önüne düşürmeyen televizyon, gazete ve haber ajanslarının bu konuda sınavı geçtikleri kanısındayım.”
(İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Özgecan'ın katilini öldüren Alan'ın iddianamesi hazırlandı

SONRAKİ HABER

Danimarka, transseksüelliği 'hastalık' olarak tanımlamayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...