01 Haziran 2016 14:28

Şiiristanbul Festivali başlıyor: Şiir boyun eğmez

Bu yıl “Şiir boyun eğmez, insanlık yenilmez!” sloganıyla yola çıkan ‘10. Uluslararası Şiiristanbul Festivali’, 2-6 Haziran arasında gerçekleşecek

Paylaş

İsmail BİÇER
İstanbul

Bu yıl “Şiir boyun eğmez, insanlık yenilmez!” sloganıyla yola çıkan ‘10. Uluslararası Şiiristanbul Festivali’, 2-6 Haziran arasında gerçekleşecek. Her yıl olduğu gibi, festivalin bu yıl da yurt dışından ve yurt içinden birçok şair konuğu bulunuyor.

Artshop Yayıncılık tarafından düzenlenen festival, İstanbul’un çeşitli semtlerindeki kültür merkezlerinde etkinliklere imza atarak, yurt dışından ve yurt içinden birçok şaire ev sahipliği yapacak. Festivalin bu yıl panel konuları; “Çöküş Zamanlarda Şiir”, “Genç Şiir”, “Kıbrıs Şiiri ve Fikret Demirağ”  adlarını taşıyor.

Sermet Erkin’in “Şiir ve İllüzyon” gösterisi ve Nazan Erkmen’in, “Ömer Hayyam” resim sergisine de imza atacak olan festivalin yurtdışından katılacak şair konukları arasında Lily Exarchoppulou (Yunanistan), Gerry Van Der Linden (Hollanda),  Milica Jeftimijević Lilic (Sırbistan), Nataša Bajić (Sırbistan) ve Nedeljko Terzić (Sırbistan) bulunuyor. Festivalin yurt içinden katılımcı şairleri arasında ise; Pelin Batu, Ayten Mutlu, Emine Erbaş, Âba Müslim Çelik, Hüseyin Alemdar, Turgut Toygar, Mesut Şenol, Engin Turgut, Oğuz Özdem, Ali Rıza Gelirli, İsmail Biçer, Mavisel Yener, Hüseyin Avni Dede, Fügen Kıvılcımer, Aytül Akal, Dilruba Nuray Erenler, Hasan Erkek, Hüseyin Aslan, Metin Kaya, Nisa Leyla, Volkan Hacıoğlu, Çavlan Gençer, Levent Karataş ve Seyhan Livaneli bulunuyor.

ŞİİR VE İNSANLIK TARİH BOYUNCA ÇOK TİRAN’I YENDİ

Vedat Akdamar, Mesut Şenol, Ayten Mutlu, Şenay Varlıoğlu Akdamar ve Cengiz Orhan tarafından oluşan festival yürütme kurulu, festivalin gerekliliğini (içeriğini) şöyle dile getiriyor: “Bazen ülkeler ile şiirin kaderinin birleştiği zamanlar olur. Kapitalizm insan ruhunu, onun ayrılmaz parçası olan şiiri, insanlığın bu son kalesini teslim almak istiyor. Boşuna, yenilgiye mahkûm bir çabadır bu. Şiir özgürleştirir. Önce bir ve tek kişinin ruhunu, oradan tüm toplumun benliğini. Tarih bunu apaçık göstermiştir. Kimi hükümetler, siyasi organizasyonlar da insanın ihtiyaçlarının sadece karnını doyurmak ve barınmak olduğunu sanabilir.  Toplumun büyük bir kısmı da bu çaresizliğin kıskacında olabilir. Yine tarih göstermiştir ki; insan yalnızca ihtiyaçlarından oluşan basit bir organizma değildir. Özgürlük yoksa insanlık eksiktir.  Şiir yoksa insanlık eksiktir. Şiir ve insanlık, tarih boyunca ne tiranlar, diktatörler, kendini Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi sanan padişahlar, nice otokratlar gördü. Hepsini yendi. Yine yenecek. Çünkü şiir boyun eğmez, çünkü insanlık yenilmez!”

Festivale katılan konuk şairlerin Türkçe-İngilizce şiirlerinin ve biyografilerinin yer aldığı festival kitabı “Şiir Boyun Eğmez” adını taşıyor. Bu kitap, festivale katılacak şiir severlere armağan edilecek.  

Kartal Belediyesi, Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Absent dergisi, Rosetta Word Literature dergisi ve Papirüs dergisinin de katkılarıyla gerçekleşecek festival, şiirimizin dünyaya ve dünya şiirinin de Türkiye’ye taşınması açısından mutlaka izlenmeli. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ovacık'ta 9 bölgeye yasak

SONRAKİ HABER

Özgecan'ın katilini öldüren Alan'ın iddianamesi hazırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa