01 Haziran 2016 14:14

Menbic operasyonu başladı

Suriye Demokratik Güçleri ABD özel harekat birimlerinin desteğiyle IŞİD’in elindeki stratejik Menbic bölgesine doğru ilerlemeye başladı.

Paylaş

YPG’nin öncülük ettiği Arap, Süryani ve Kürt iş birliğiyle kurulan Suriye Demokratik Güçleri (QSD), ABD özel harekat birimlerinin ve hava operasyonlarının da desteğiyle IŞİD’in elindeki stratejik Menbic bölgesine doğru ilerlemeye başladı. Türkiye sınırından yaklaşık 40 kilometre uzakta olan Menbic, IŞİD’in sınır bölgesinde kontrol ettiği stratejik noktalardan birisi olarak görülüyor. Türkiye, Cerablus - Azez hattı arasında buluan Menbic’de YPG’nin ilerlemesini istemediğini daha önce dile getirmişti.

ABD’Lİ ASKERLER ÖNDE OLMAYACAK

Reuters ajansının haberine göre ABD ve QSD haftalar süren sessiz hazırlığın ardından ülkenin kuzeyinde kritik bir bölgede bulunan Menbic’i IŞİD’den almak için harekat başlattı. Yeni başlayan operasyonun tamamlanmasının haftalar sürebileceği belirtilirken Reuters’a konuşan ABD’li bir ordu yetkilisi Menbic’in ‘Avrupa’ya geçişler için IŞİD’in elindeki son nokta olması açısından önemli olduğunu’ vurguladı. Aynı yetkili, az sayıda ABD’li özel harekat gücünün sahada operasyonu destekleyeceğini fakat ön cephenin gerisinde kalarak danışman rolü üstleneceklerini söyledi. Yetkili, “Suriyeli savaşçılara operasyonu tamamlayabilmeleri için ne kadar yakın olmaları gerekiyorsa o kadar yakın olacaklar. Fakat doğrudan çatışmaya girmeyecekler” dedi. Operasyon aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları ve sınır boyunca Türkiye’den yerden atışlarla da desteklenecek.

Öte yandan yetkililer, operasyon güçlerinin çoğunlukla Arap savaşçılardan oluştuğunu ve operasyona katılanların yalnızca beşte birinin veya altıda birinin YPG güçleri olduğunu iddia etti.

‘TÜRKİYE OPERASYONU DESTEKLİYOR’

Reuters’a konuşan yetkililer, YPG’nin yalnızca Menbic çevresindeki bölgeyi IŞİD’den temizlemek için savaşacağını ve operasyon planlarına göre IŞİD’den temizlendikten sonra bölgenin istikrar ve güvenliğinden Arap güçlerinin sorumlu olacağının altını çizdi.Türkiye’nin operasyonu desteklediğini söyleyen yetkililerden bir tanesi de, “Anlaşma, Menbic alındıktan sonra YPG’nin orada kalmayacağı yönünde… Dolayısıyla Suriyeli Araplar geleneksel olarak Suriyeli Arap olan bölgeyi kontrol etmiş olacak” dedi.

ABD’DEN QSD AÇIKLAMASI

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’deki IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye ile yakın ilişki içinde olduklarını fakat Demokratik Suriye Güçlerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Kirby, günlük basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya’da yaptığı konuşmada, PYD’nin amacının Suriye’de daha fazla toprak alarak Suriye’yi bölmek olduğunu belirtip, “Biz kendilerine (ABD) bu uyarıları da yaptık. Oysa güçleri birleştirsek, onların özel güçleri var, bizim özel güçlerimiz var ama maalesef hem Rusya hem de ABD bir terör örgütünü ortak görüyorlar ve destek veriyorlar. Bizim de zaten tepkimiz bunaydı” ifadelerini değerlendirdi. Türkiye’nin bölgede önemli bir partner ve güçlü bir NATO müttefiki olduğuna dikkati çeken Kirby, “Müttefikimiz olan bütün ülkelerle olduğu gibi IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye ile iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz” dedi. Kirby, Demokratik Suriye Güçlerinin sadece Kürtlerden oluşmadığının altını çizerek, “İçlerinde farklı birçok yapı olduğu gibi Araplar da var” değerlendirmesinde bulundu. (DIŞ HABERLER)


IŞİD, FELLUCE’DE SİVİLLERİ CANLI KALKAN OLARAK MI KULLANIYOR?

BİRLEŞMİŞ Milletler, IŞİD’in Irak’ın Felluce kentinde sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını bildirdi. BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, güvenilir kaynaklardan, örgütün aralarında kadınların ve çocukların da olduğu sivilleri kent merkezine götürdüğü yolunda haberler aldıklarını açıkladı. Lise Grande, bulundukları yerlerden ayrılmalarına izin verilmeyen 300-400 Iraklı ailenin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekti.
Felluce’de çatışmanın ortasında kalan yaklaşık 50 bin sivile yardım ulaştırılamıyor.
Kentten kaçmayı başarabilenlere yardım eden kuruluşlardan Norveç Mülteci Konseyi’nin genel sekreteri Jan Egeland, Felluce’de bir insani felaketle karşı karşıya olduklarını söyledi. Irak ordusu geçen hafta Felluce’yi IŞİD’den geri almak için büyük bir operasyon başlatmıştı.

Felluce, Musul’la birlikte Irak’ta IŞİD’in kontrolündeki iki büyük kentten biri.

Kent, Irak ordusunun son operasyonu öncesi de 9 ay boyunca kuşatma altındaydı.

ÖNCEKİ HABER

Zaman demokratik değerleri savunma zamanı

SONRAKİ HABER

Fransa’da hava yollarındaki işçiler de grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa