01 Haziran 2016 13:52

Hollanda’da camilere gelir kaynağını açıklama zorunluluğu

Hollanda Parlamentosu, ülkedeki camilere ‘gelir kaynaklarını açıklama zorunluluğu’ getiren düzenlemeyi kabul etti.

Paylaş

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Hollanda Parlamentosu, ülkedeki camiler ve dini kuruluşlara yurt dışındaki ‘şaibeli rejimler, kişiler veya kurumlar’ tarafından verilen mali destekten kaygı duyuyor.
Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti tarafından bu yardımların önlenmesi amacıyla bir yasa önerisi hazırlandı. Sosyalist Partinin de destek verdiği öneri geçen hafta parlamentoda gündeme geldi.

Öneriyi hazırlayan Milletvekili Pieter Heerma, Hollanda’daki camilere yabancı hükümetler tarafından doğrudan finansal destek sağlanmasının, din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması ilkesine ters düştüğünü savundu. Heerma, önerisine temel olarak Türk hükümetinin Hollanda’daki camilere yaklaşımını gösterdi. Ankara’nın, ülkedeki camiler aracılığıyla Hollandalı Türkleri kontrol altına aldığını savundu.

Hristiyan Demokrat üye, Hollanda’daki Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 143 camiye de gönderildiği belirtilen ‘Kadın eli sıkmanın haram olduğu’ yönündeki fetvaya işaret etti. Bunun, Hollanda değerleri için tehdit olduğunu öne sürdü.

‘İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE TERS’ ELEŞTİRİSİ

İşçi Partili Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher’in ‘İnanç özgürlüğüne ters düştüğü’ gerekçesiyle eleştirdiği öneri, önceki gün parlamentoda oylandı. Hollanda Parlamentosu büyük bir çoğunlukla, camiler başta olmak üzere ülkedeki dini kurumlara, aldıkları yardımları açıklama zorunluluğu getiren düzenlemeyi onayladı.
Parlamento, hükümetin, başta Türkiye ve Fas olmak üzere yabancı ülkelerden Hollanda’daki camilere yapılan yardımların durdurulması konusunda çalışma yapmasını öngören öneriyi de kabul etti. Türkiye ve Fas’ın yanı sıra Hollanda’daki Selefi camilerinin Suudi Arabistan tarafından da maddi olarak desteklenmesi, parlamentoyu kaygılandırıyor. Bu camilerdeki radikal yapılanmanın toplum için tehdit oluşturduğu vurgulanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’de 1 haftada 800 mülteci öldü

SONRAKİ HABER

İngiltere’de AB karşıtları önde gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa