01 Haziran 2016 13:44

İsveç on binlerce mülteciyi sınırdışı edecek

İsveç Hükümeti’nin iltica yasalarında yaptığı değişikliklerle 1 Haziran tarihinden itibaren on binlerce mülteci sınır dışışı riski ile karşı karşıya

Paylaş

İsveç Hükümeti’nin iltica yasalarında yaptığı değişikliklerin 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olmasıyla birlikte on binlerce mülteci sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacak.

1 Haziran tarihinden geçerli olan yeni düzenleme ile iltica talebi reddedilenler, göçmen dairesinin kamplarında veya evlerinde barınma hakkı ile ödenti alma hakkını kaybediyor. Yasanın diğer maddesi ise sığınmacıların oturum almalarını ve ailelerini yanlarına getirmelerini güçleştiriyor.

Yasalarda yapılan değişikliklerin yürürlüğe girmesiyle mültecilere politik veya insani nedenlerle bir yıl ile 3 yıl arasında geçici oturma izni verilecek. Bu sürenin sonunda mültecilerin korunmaya ihtiyacı olup olmadığı yeniden değerlendirilecek. İş bulabilenlere İsveç’te devamlı oturma izni verilecek.
20 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak aile birleşimi kurallarına göre de, sürekli oturum izni verilen ilticacıların ailelerini barındıracak konuta ve geçindirebilecek bir gelire sahip olmaları şartı aranacak.

1500 MÜLTECİYE SINIR DIŞI

Yasa, Sol Parti dışında  parlamentoda grubu bulunan partilerin oylarıyla kabul edildi.  Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran günü 1600 kişi ve 150 genç, barındıkları yerleri terk etmek zorunda kalacak ve kendilerine yapılan ödentiler kesilecek.

İltica hakkını önemli ölçüde kısıtlayan yasa değişiklikleri Sol Partinin yani sıra insan hakları ve göçmen örgütleri tarafından da tepkiyle karşılanıyor. Sol Parti Göçmen Politikası Sözcüsü Christina Höj Larsen, yasalarda yapılan değişikliklerin İsveç’te yeni bir evsizler kategorisi yaratacağına dikkat çekiyor ve daha önce Norveç’in uygulamaya koyduğu bu tür reformların gerçekleştirilme şansının bulunmadığını söylüyor.
Çocuk Hakları Bürosu hukukçularından Babak Behdjou de, yapılan yasa değişikliklerinin ilticacıların bir kısmını toplumdan tamamen izole edeceği uyarısında bulunduktan sonra, “Biz asla insanların sokağa atılması konusunda uzlaşamayız. İhtiyacı olan birini daha fazla ihtiyacı olanı gerekçe göstererek ya da insanların acılarını temel alan bir hiyerarşi kuramayız” diyor.

Geçtiğimiz yıl, İsveç’e çoğunluğu Suriye’den 163 bin kişi iltica etmişti. İçişleri Bakanı Ander Ygeman, bunlardan 80 bin kişinin bu yıl içinde sınır dışı edilebileceklerini söylemişti. İltica başvurusuna ret cevabı alanların İsveç’i gönüllü olarak terk etmemeleri durumunda zora başvurulacağını açıklamıştı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Inter, Caner Erkin'i transfer etti

SONRAKİ HABER

Düşen Mısır uçağının kara kutusundan sinyal alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...