01 Haziran 2016 09:38

Mücadelenin ortaklaştırılması için kurultay oluşmalı

Evrensel Gazetesi yazarı İhsan Çaralan, Esenkent Kültür ve Dayanışma Evi'nde Evrensel okurları ile buluştu

Paylaş

Evrensel Gazetesi yazarı İhsan Çaralan, Esenkent Kültür ve Dayanışma Evi'nde Evrensel okurları ile buluştu. Düzenlenen panelde "Türkiye'de neler oluyor?" sorusu üzerine konuşuldu.

Erdoğan’ın tek parti, tek lider olmak istediğine dikket çeken Çaralan Binali Yıldırım’ın Başbakanlığındaki AKP hükümetini de şöyle yorumladı:  "Bu hükümet bu ülkeye yeni bir anayasa getirmek ve Erdoğan'ı başkan yapmak için kurulmuş bir hükümettir. Şunu gördüler, başkanlık sistemi gelir, referanduma gidilirse diye ara bir yol seçtiler; partili başkanlık diye. Haziran'da muhtemelen geçirecekler bunu. Dokunulmazlıklarla MHP'de bir bölünme yapacaklarını gördüler. Bir adım sonrasında CHP'de benzer bir noktadadır. Kılıçdaroğlu terörle mücadele konusuna odaklanarak, buradan yürümektedir ve bu çok gerici bir tutumdur. Bu tamamen Kürt sorununun çözümünde askerci bir çözümü uygun görmektir. Peki mecliste 330'un üzerinde bir oylama ile referanduma gidemezlerse? CHP ile AKP'nin mecliste olduğu bir meclis ortaya çıkacaktır. Böyle bir meclis ülkeyi yönetebilir mi? Buradan bir barış çıkar mı? Çok tartışmalıdır. O zaman şimdi memleket nereye gidiyorun cevabı çok açıktır. Tek parti ve tek liderliği mecliste yaratmak istiyorlar." ifadelerini kullandı.

‘BÜTÜN ALANLARA SALDIRAN GÜÇ AYNI’

Nasıl bir çözüme ihtiyacımız var sorusuna yanıt arayan Çaralan; “Herkes kendi hakkını, talebini savunmak için az çok bir şey yapıyor. Bu yaygın ama kendi aralarında irtibat yok. Oysa baktığımızda bütün bu alanlara saldıran güç aynı. Kadınlarada, gençlerede, köylülerede, işçilerede, çevrecilerede. Bütün bu saldıranlar aynı yerden geliyor ve bu saldırı giderek kendini bir rejim olarak ortaya koymaya başlıyor. Buna karşı olan mücadelede ister istemez artık sektörleri aşan bir mücadele olmak zorunda. Yani kadınlar sadece kendi kadın haklarını savunarak bir yere gidemeyeceklerini görüyorlar. Gençler sadece gençliğe yönelik dinci ya da akademik saldırılara karşı çıkarak bir yere gidemeyeceklerini görüyorlar. İşçiler açısından da böyledir. Aklınıza az çok hak talep eden hangi kesim gelirse gelsin bu böyledir. Ya da Kürt mücadelesi en ileri ve en örgütlü mücadeledir ama baktığımızda o da sürekli yalnızlıktan şikayet etmektedir." dedi.

‘NASIL BİR BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR?’

Hiç bir grup ve çevrenin kendi başına bunların üzerinden gelemeyeceğinin altını çizen Çaralan şunları söyledi; "Ortak bir şeye ihtiyacımız olduğunu gördük. Eski parlementerlerin kurduğu, homojen olmayan, çeşitli çevrelerin varolduğu bir grup var; "Diyalog Grubu". Oradan CHP milletvekili Rıza Türmen bir çağrı yaptı. Barış, demokrasi mücadelesinden, emek mücadelesinden temsilcilerin varolduğu bir kurultayın oluşması için. EMEP GYK'sında da benzer bir şey ortaya çıkmıştı ve bununla birlikte Rıza Türmen'in çağrısını destekleme durumu varoldu. Kamuoyuna da duyurusu yapıldı. Az çok demokrasi ve özgürlükler yanında olan ortak bir cephe oluşturmaktanda ileride olan bir şey olabilir. Yığınlar içinde bir çalışma yürüterek nasıl bir birliğe, nasıl bir mücadeleye ihtiyaç duyduğumuza yönelik tartışmalar yürütmemiz gerekiyor. Sadece tartışmalarla kalmayıp örgütlenmesini de gerçekleştirdiğimiz bir çalışmaya ihtiyacımız var" (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

DEDAŞ işçisi hakkını istiyor

SONRAKİ HABER

Nejat Birecik: Algı operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...