01 Haziran 2016 07:21

Şırnak Valiliği: 3 gün içerisinde evi boşaltın!

Şırnak’ın Cizre ilçesinde kamulaştırma adı altında "ağır hasarlı" olduğu iddia edilen 4 bin konut için tahliye kararı çıkarıldı.

Paylaş

Şırnak Valiliği Çevre ve İl Müdürlüğü'nün Cizre ilçesindeki Nur Mahalle Muhtarlığı'na gönderdiği tebligatta "hasarlı olduğu" tespit edilen yapıların yıkımına "ivedilikle" başlanması gerektiği yönünde talimat verdi. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde kamulaştırma adı altında "ağır hasarlı" olduğu iddia edilen 4 bin konut için tahliye kararı çıkarıldı. İlçe kaymakamlığının mülk sahiplerine gönderdiği tebligatta, 3 gün içerisinde evlerini boşaltmaları isteniyor. Bu hukuksuzluğuna karşı harekete geçen baro, halka hukuki yardım sunmak amacıyla komisyon kurdu. Komisyona 3 gün içerisinde binlerce aile başvurarak, hukuki yardım talebinde bulunup, yıkım kararına itiraz etmişti. 

İTİRAZ REDDEDİLDİ

Ancak, Şırnak Valiliği Çevre ve İl Müdürlüğü tarafından Cizre Kaymakamlığı'na gönderilen 20 Mayıs tarihli "Riskli Yapıların Bulunduğu Bölgelerin Boşaltılması" konulu yazıda, itirazlar reddedilerek şu ifadeler kullanıldı: 

"Cizre ilçesinde Bölücü Terör Örgütüne yönelik yapılan Huzur Operasyon; sonucu Bakanlığımız teknik personellerince ağır hasarlı olarak tespit edilen yapıların yıkımına karşı vatandaşlar, dilekçeyle başvuruda bulunmuştur. Söz konusu rapor, Bakanlığımız teknik personelleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda ağır hasarlı yapı olarak tespiti yapılmış olması, yıkılacak derecede tehlike arz ettiği, can ve mal tehlikesi taşıdığından, ağır hasarlı yapılar Cizre ilçesi gibi ikinci dereceden deprem bölgesinde bulunması nedeniyle yıkımı gerçekleştirilecek olup, Müdürlüğümüzce yapılacak başka bir işlem yoktur. Söz konusu yıkılacak olan yapılara ait malik bilgileri ve adresleri yazımız ekinde olup, yıktırılacağına dair, yapı maliklerine tebligatta bulundurularak yapıların ivedilikle boşaltılması gerekmektedir."

İlçe kaymakamlığı da, 25 Mayıs Çarşamba günü, Nur Mahallesi Muhtarlığı'na yazıyı göndererek, "yıkım kararı" verilen yapıların "ivedilikle" boşaltılması gerektiğini belirtti. Nur Mahallesi Muhtarlığı'na, kaymakamlık tarafından, "Biz zaten yarın (bugün) geleceğiz, saat 8'de evler boşaltılmış olsun" dediğini aktaran avukat Hüseyin Tül, yıkım kararına ilişkin uyarıcı niteliğinde değerlendirmelerde bulundu. 

'TESPİTTE BULUNMADAN YIKIM KARARI VERDİLER'

Tül, yıkım kararına itiraz eden yurttaşların evlerinin yıkılmayacağına dair bir umut taşıdıklarını fakat valiliğin bu konuda geri adım atmadığını ve amacının evlerin hepsini yıkmak olduğunu söyledi. Yıkım kararlarının neredeyse hepsine hem bireysel hem de baro olarak valiliğe itiraz dilekçesi sunduklarını hatırlatan Tül, "Vatandaşın büyük bir beklentisi vardı. Çünkü neredeyse hasarsız evler için de hasar raporu verildi ve hepsine de yıkım kararı çıkarıldı. Tabi bunun verdiği bir şaşkınlık vardı yurttaşlarda. Bu nedenle hem kendileri hem de biz itiraz ettik ama dikkate alınmadı. Gelip tespitlerde de bulunmadılar ki, bir değerlendirme de yapılmadı ve herhangi bir gerekçe sunmadan da itirazlar reddedildi" şeklinde konuştu.

'TEBLİGATLAR USULSÜZ'

Muhtarlardan yurttaşlara ulaştırılan tebligatların "usulsüz" olduğuna da dikkat çeken Tül, normalde tebligatların bizzat yapılması gerekirken muhtarlar vasıtasıyla yapılması kararının alındığı söyledi. Gelen tebligatlarda tarih ve ismin olmadığını boş tebligatlar gönderilip ev sahiplerine tarihleri attırılarak imzalattırıldığını söyleyen Tül, bunun da usule aykırı olduğunu, normalde tebligatın gönderildiği günün tarihi yazıldığını ve ardından tebliğ edilen kişiye gönderildiğini kaydetti. 

'YURTTAŞLAR CİDDİ MAĞDURİYET YAŞAYACAK'

Kaymakamlığın muhtarlığa, "3 gün içerisinde evi boşaltın" talimatını verdiğini hatırlatan Tül, bunun da yurttaşlarda ciddi bir mağduriyet yaratacağına dikkat çekerek, yakın zamanda başlayacak Ramazan ayı sebebiyle bu durumun da gerçekleşemeyeceğine vurgu yaptı. Evlerini boşaltacak yurttaşların gidebilecekleri kiralık evlerinin dahi olmadığı bir dönemde, bunun karşılığında kaymakamın, "Biz kira paranızı vereceğiz" cevabının trajikomik olduğunu da sözlerine ekledi. 

'EVLERİNİZİ BOŞALTIN' ANONSU YAPILIYOR

Tül ayrıca Kaymakamın Nur Mahallesi Muhtarına, "Biz zaten yarın geleceğiz saat 8'de evler boşaltılmış olsun" dediğini, evlerin boşaltılmaması sonucunda ise bir bütün olarak hasarlı bölgenin boşaltılacağı tehdidinde bulunduğu bilgisini paylaştı. Tül, devlet memurlarının mahallelerde hoparlörlerden halka "Evlerinizi boşaltın, yarın yıkım var" şeklinde anonslar da geçtiğini de söyledi.

'KANUN UYGULANMIYOR Kİ YOL GÖSTERELİM'

Hukuksal olarak yurttaşın 30 gün içerisinde karara itiraz etme hakkının olduğunu belirten Tül şunları kaydetti: Bu hukukçuların bile kestirebileceği bir durum değildir. Normalde biz hukukçular kanunda yazılanlara göre yol gösteririz, fakat kanun uygulanmadığı için de biz de tıkanmış durumdayız. Cizre özelinde böyle bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Kanun tamamen rafa kaldırılmış durumda ve hiçbir şekilde uygulanmıyor."

'YURTTAŞLAR YIKIMI GÖRÜNTÜLESİN'

Yurttaşlara iptal davası açmalarında yardımcı olacaklarını ifade eden Tül, kanunların uygulanmadığı durumlarda, yıkım gününe dair görüntü çekmeleri ve mümkünse o günün gazetelerini ve tarihini kanıtlayacak verileri toplamaları uyarısında bulundu. Tül, bu verilerin ilerideki süreçlerde kendilerini hukuku anlamda güçlendireceklerini söyledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Türkiye'den geçişler için iletişim bürosu kurmuş

SONRAKİ HABER

Cizre'de paletli kepçeler yıkıma başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...