4 Mayıs 2012 13:10

Dünyada 1 Mayıs coşkusu

Doğu Timor'daki gösterilere ise polis ve işçiler arasındaki arbede damgasını vurdu. Polis 80'den fazla kişiyi gözaltına alırken, çıkan olaylar sonucu yaralananların da olduğu öğrenildi.

Nepal'de bu yıl ilk kez 1 Mayıs resmi tatil olarak kutlanırken Pakistan'da çeşitli örgütlere bağlı işçiler,

Çin'de her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs bayram havasında kutlandı. Ancak bu bayram göstermelik bir bayram olmaktan öte geçemedi. Çünkü, işçilerin kölelik koşullarında çalıştığı ülkede 1 Mayıs dolayısıyla herhangi bir yürüyüş ya da protesto eylemi yapılmıyor.

Yunanistan genelinde 3 büyük gösteri yapıldı. Gösterilerden biri Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikası tarafından düzenlendi. Bu gösteride Avrupa Birliği'nin kemer sıkma politikalarına sessiz kalınmayacağı vurgulandı. İkinci gösteri sol parti ve örgütlerin gösterisiydi. Bu da son yıllarda sol örgütlerin yaptığı en kitlesel gösteriydi.

Üçüncü ve en büyük gösteriyse Yunanistan Mücadeleci İşçiler Sendikası (PAME) tarafından yapılan gösteriydi. Bu gösteri, demir çelik işçileriyle dayanışmak için, 6 aydan beri grevde bulunan Atina'nın dışındaki demir çelik fabrikasında gerçekleştirildi. Çok canlı ve güçlü bir gösteriydi. Demir çelik işçileri sendika başkanı yaptığı konuşmada 6.ayına giren grevin tüm işçi ve emekçilerin direnişinin sembolü olduğunu vurguladı. Dolayısıyla işçi ve emekçilere yönelik saldırılara dur diyebilmek için tüm Yunanistan'ın demir çelik fabrikasına dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Mitingde, Türkiye'den 100 sendikacının gönderdiği mesaj da okundu. Yunanistan'da taşıma işçileri ve liman işçileri de grev yaparak kutlamalara katıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin'de 1 Mayıs'a 15 bin işçi katıldı. Gündem kiralık işçi problemi ve toplu sözleşmelerdi. Irkçılık ve yabancılara yönelik saldırılar yine 1 Mayıs'ın önemli gündemlerinden biriydi. Almanya Sendikalar Birliği de Köln’de 1Mayıs mitingi düzenledi. Sendika,  "Adil ücretler ve sosyal güvenlik için Avrupa'ya evet" sloganını öne çıkardı.IG Metall Sendikası'nın sloganlarında toplu iş sözleşmeleri ön plana çıktı. Görüşmelerin tıkanması üzerine bugün uyarı grevleri başlayacak. Ford işçileri de kendi yazmış olduğu döviz ve pankartlarla 1 Mayıs'a katıldı.

ABD'deki 'işgal' hareketi de 1 mayıs gündemiyle yeni işgaller gerçekleştirdi. Hareket adına yayınlanan açıklamada, ''İşgal hareketi sizi %99'un olmadığı bir 1 Mayıs'a davet ediyor'' denildi.

Tayvan: İşçi Bayramına katılan öğrenciler, hükümetin harçlara yaptığı zamları geri alması talebini haykırdılar.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Komünist Parti (UKP) taraftarları çeşitli etkinlikler ile 1 Mayıs'ı kutladı. Kiev'in ünlü Hreşçatik Caddesi'nde ellerindeki parti bayraklarıyla yürüyüş düzenleyen UKP'liler Bağımsızlık Meydanı'nda kurulan platform çevresinde mitinglerine devam etti. Sabahın erken saatlerinde itibaren meydanda toplanan  binlerce UKP'li ellerinde; "Mücadele etmeden zafer kazanılmaz"afişleri ve  çeşitli  dövizler taşıdı.

Pakistan'ın Chaman kentinde yürüyüş yapan işçiler, maaşlarının arttırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.
Japonya: Fukuşima Nükleer Santralindeki patlamanın yaralarını sarmaya çalışan Tokyo’da ana talep, hükümetin nükleer enerji politikasına son vermesiydi.
Bulgaristan

İspanya’da işçiler, emekçiler "Bu bir kriz değil, soygundur" pankartlarıyla krizin faturasının emekçilere ödetilmesine karşı çıktılar. Özellikle çalışma reformu adı altında uygulanmaya çalışılan saldırılara tepki vardı.

İspanya'nın 17 özerk bölgesinden biri olan Asturias bölgesinin Gijon kentinde 1Mayıs geçen yıllarda kutlanan 1 Mayıslar´dan farklı geçti. Öğlen saatlerinde her zaman ki geleneksel Humedal meydanında toplanan kitle, eski bir müzik grubu olan, antifaşist eylemlerde çalan ve tamamen gönüllülerden oluşan Ventolin´in çaldığı İspanya direniş marşları eşliğinde meydana doğru yürüyüşe geçti küçük bir Kent olan Gijon daha önceki eylemlerde böyle bir kitleyle kutlamadı 1Mayıs´ı. Her zamankinden 4-5 kat daha fazla insan katilimi söz konusuydu. Göze çarpan noktalardan biri diğeri ise katılan kitle profili üzerineydi Bu kez diğer eylemlerden farklı olarak, işçi, memur, emekli, ev kadını, üniversite öğrencilerinin yanı sıra sayıları her geçen gün hızla artan işsizler, ortaokul, lise öğrencileri, milliyetçiler de eylemde yerlerini almış ve pankart açmışlardı.

Sloganlarda öne çıkan kriz ve İspanya tarihinde emekçilere yapılan en buyuk saldırı olarak görülen çalışma Reformuydu. “Bu bir kriz değil; Soygun”, “işçinin Ekmekten Önce Saygıya Gereksinimi Var”, “Ali Baba ve Haramileri toplam 41kişi”, “Egemenliksiz bir Asturias Geleceksiz bir Asturias demektir.-Milliyetçilerin Sloganı”, “çalışma Reformuna Hayır, Sosyal Kesintilere Hayır, Baskıya Hayır”, “işsisiz, Açız”, “Onurlu İş”, “Kamu haklarını Savun”, “Cehalet Bizi köleleştirir” ve İspanya´daki en güçlü iki sendikanın önderlerinin hükumetle yaptığı işbirliği kastedilerek “Daha az Anlaşma daha Fazla işçi Mücadelesi”, “ağlamayacağız Mücadele Edeceğiz”, “Süresiz Genel Grev” benzeri sloganlarla kitle meydana ulaştı.
 
Meydanda kitle hep birlikte enternasyonal marşını söyledi ve ortak açıklama okundu. Ortak açıklamada, hükumetin her gün emekçiler aleyhine aldığı kararları kamuoyuna bildirdiğini, ama hiç bir şekilde, hırsız bankalar ve sermaye sahiplerinin halktan çaldığı milyonlardan söz etmediği belirtildi. işçi sınıfının, emekçi halkın sağlığının yok edildiğinin, eğitiminin ve sosyal haklarının her geçen biraz daha fazla elinden alındığına değinilen açıklamada, işveren hakları lehine yapılan son çalışma reformuyla birlikte Emek haklarının tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çekildi Bu nedenle mücadele etmekten başka alternatif olmadığı vurgulandı ve kitleden, yapılacak mücadele, eylem çağrıları için hazır olmaları istendi.
 
Eylem, kadınlardan oluşan perkusyon grubunun çaldığı parçalar ve tüm kitlenin hep bir ağızdan “Ölene kadar Mücadele” sloganı ile son buldu. (Hilal Ünlü)
Filipinler: Miting yeri ABD elçiliğinin önüydü ve ana taleplerden biri de ülkedeki ABD askerlerinin geri çekilmesiydi.
Rusya'da gösterilerin adresi başkent Moskova’ydı. Rusya'da resmi kutlamalara  Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin de katıldı. 7 Mayıs'ta görev değişimine hazırlanan liderler, Rusya İşçi Birliği Federasyonu, iktidar partisi Birleşik Rusya ve Kremlin yanlısı gençlik gruplarıyla birlikte yürüdüler. Komünist Parti üyeleri ise, 1 Mayıs’ı farklı bir alanda kutladı.
Lübnan
Fransa
Irak
Güney Kore'de 1 Mayıs gösterilerine katılanlar sene içerisinde iş kazalarında ölen işçilerin hesabını sordu. Sahnede sık sık işçilerin çalışma şartlarının kötü olduğunu gösteren oyunlar oynandı. Hem oyunlar içerisinde hem de konuşma sırasında sık sık ülkedeki büyük şirketler Hyundai, Samsung, Ssangyong'a karşı tepki içeren ifadeler kullanıldı. Özelikle son iş kazasında 21 işçisi kaybeden otomotiv devlerinden Ssangyong'a karşı söylemlerde bulunuldu.
Tunus
Endonezya, en büyük eylemlerden birine sahne olurken, oldukça geniş bir katılımla 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlandı. Endonezyalı işçiler, mevcut hükümet aleyhine sloganlar atarak, yaşam standartlarının yükseltilmesini istediler.
İngiltere
Küba
 
Bu yıl gősterileri “Força Sindical” (Sendikal Güç Birliǧi) organize etti ve bu etkinlikler Belediye tarafından desteklendi. Sendikal Güç Birliǧi’ne, metalurji işçileri sendikaları őncülük etti. Brezilya, dünyada işçi ve emekçilerin en fazla vergi ödediǧi ülkelerden birisi. Bu nedenle, bu yıl “Daha az vergi, daha çok ücret!” sloganı öne çıktı. Ayrıca gősteri alanında, çocuklara yőnelik bir oyun parkı da oluşturuldu.
Sao Paulo’da ise kutlamalara bir milyondan fazla kişi katıldı. Bu yıl gősteriler Sendikal Güç Birliǧi ile İşçi Merkezleri Birliǧi tarafından organize edildi. Yapılan konuşmalarda, işçi ücretlerinden daha az vergi kesilmesinin yanısıra, emeǧe daha fazla deǧer verilmesi, asgari ücretin arttırılması, kadın ve erkek ücretlerinin eşitlenmesi talepleri de dile getirildi. 1 Mayıs, ülkenin diǧer kentlerinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. (Erol Anar)

Evrensel'i Takip Et